Herinneringen bij een foto …

Deze foto roept bij mij mooie herinneringen op. Niet omdat ik er bij was, want ik zat in het jaar 1959 in militaire dienst. Het was het jaar na de door Charly Gaul gewonnen Tour van 1958 en het Luxemburgse klimwonder was andermaal met de NeLux-ploeg op pad gegaan om dat kunststuk te herhalen.

Vier Luxemburgers en acht Nederlanders vormden dat jaar een sterke ploeg en deze twee mannen maakten er deel van uit. De renner links is Bram Kool en de ander is Pieter de Jongh. Kool reed zijn eerste en enige Tour en voor De Jongh was het de derde en laatste keer dat hij van de partij was. In de man links van Kool meen ik journalist Jan Liber te herkennen, destijds chef sport van Het Vrije Volk.

Ik heb me in beide heren grondig verdiept toen ik het eerste deel van mijn trilogie over de geschiedenis van ons land in de Tour schreef. Pieter vertelde me een bijna ongelooflijk verhaal en met de weduwe van Bram had ik eveneens een prachtig en emotioneel gesprek.

Het verhaal van Pieter dat hij nooit eerder aan iemand had verteld ging over zijn jeugd in oorlogstijd. De gevechten om de bevrijding van zijn dorp Made gingen niet ongemerkt voorbij. Sterker nog de jonge Pieter raakte levensgevaarlijk gewond en verloor zijn moeder en twee van zijn drie zussen. Een bizar en zeer dramatisch verhaal.

Ondanks zijn grote talent werd zijn beroepscarrière niet wat hij zich daarvan had voorgesteld. Hij stuitte op het wijdverbreide dopinggebruik in het peloton. Hij wilde daar absoluut niets van weten tot woede van zijn ploegleider en de soigneurs, die met hun dubbele agenda renners konden maken en breken.

Het verhaal van Kool is ook mooi. Hoewel hij bij de start radioverslaggever Jan Cottaar had laten weten Parijs te zullen halen (meneer Cottaar, al mot ik er op m’n knieën naar toe kruipeh, zei hij in plat Haags in de microfoon) eindigde de Tour voor hem in veertiende etappe, waar de bergen veel te hoog voor hem waren.

Toen hij in de bezemwagen zat, maakte de chauffeur zijn opgave bekend en even later klonk via de Tourradio in alle volgauto’s de mededeling dat hij had opgegeven en van de deelnemerslijst kon worden geschrapt. Dat zorgde voor de nodige consternatie in veel van die auto’s, vooral die met journalisten aan boord.

Die hoorden ‘Kool’ en dachten direct aan de winnaar van een jaar eerder, omdat een Fransman de naam Gaul uitspreekt als Kool. Bij de eerstvolgende doorkomst in een dorp parkeerden al die journalisten hun auto’s dan ook voor het plaatselijke postkantoor om naar hun redacties door te bellen dat Charly Gaul, een van de grote favorieten, had opgegeven.

Brammetje is veel te vroeg overleden, want hij werd maar 53 jaar. Pieter de Jongh leeft nog en hij heeft inmiddels de leeftijd van 83 jaar bereikt. Met dank aan Piet van der Meer, uit wiens archief deze foto afkomstig is.

Door Fred van Slogteren, 19 juni 2018 12:00

De Tour van 1959

De Tour de France van 1959 was de laatste Tour die ik niet van dag tot dag heb gevolgd, anders gezegd ik maakte mijn debuut als volger van de Tour in 1960. Uiteraard kregen we van de Tour van 1959 wel e.e.a. mee. Ik zat in de zesde klas van de lagere school. In de laatste week van die Tour zaten wij met drie zesde klassen op schoolkamp in Eersel, als afscheid van de lagere school. We hoorden toen dat de halve “Nederlander” Charly Gaul een etappe won. Wat we niet wisten was dat hij al kansloos was voor een tweede eindzege. Later kwam ik er achter dat het voor Nederland een dramatische Tour was. De Nederlandse renners kwamen er al gauw achter dat Gaul in de slag zat met Bahamontes en in dienst reed van de Spanjaard. De Nederlanders stapten massaal af. Voor Piet de Jongh, Gerrit Voorting en Daan de Groot was het ongeveer einde carrière. Van de acht gestarte Nederlanders reden alleen Piet Damen en Jaap Kersten de Tour uit. Dat verhaal van Gaul en Kool kende ik niet; leuke anekdote. Dat Jan Liber op de foto stond, wist ik ook niet. Hij was de schrijver van het uiterst lullig boekje : ‘Mensen in de Sport.”
Geplaatst door Piet van der Meer, 20 juni 2018 19:46:25

Jammer Piet

Jammer Piet, want dan heb je Jan Cottaar dus niet meer mee gemaakt.
Geplaatst door Albert van de Donk, 21 juni 2018 14:09:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web