Uit de ordners van Jan …

Op de cover van het blad Wielersport stond eind juni 1970 de finishfoto van de strijd om de nationale titel bij de professionals, die op zondag 21 juni van dat jaar werd verreden in Helmond.

De wedstrijd was geen tintelend gebeuren, waar het weinige publiek enthousiast bij meeleefde. Integendeel, want de koers werd volledig beheerst door de renners van Caballero. Toch waren het geen renners van die ploeg die uiteindelijk om de titel sprinten, maar twee coureurs die als eenlingen waren meegemuisd in de kopgroep.

Het waren de Amersfoorter Peter Kisner (foto 2) en de Amsterdammer Harry Jansen die lengten voor de streekfavoriet Jos van der Vleuten om de titel spurtten en het was de op 1 september 1944 geboren Kisner die met een half wiel verschil aan het langste eind trok.

Daarmee was het laatste woord over deze titelstrijd niet gesproken. De pers was niet mals met zijn kritiek. ‘Leuk voor Kisner natuurlijk, die titel, maar een lachertje van de eerste orde. Het parcours was lang niet selectief genoeg, was de algemene klacht. De zwakke broeders konden tot ver in de finale blijven meedraaien. Kisner vond het best zo. Begrijpelijk. Maar de wielersport wordt met zoiets natuurlijk niet gediend.' Het haalde niets uit, want de KNWU trok zich niets van de kritiek aan..

Peter Ouwerkerk vroeg zich in Het Vrije Volk af wie die Peter Kisner dan wel was. ‘Ergens vaag in de herinnering leefde nog dat hij zich wel eens met Albert van Midden in koppelkoersen op de Hilversumse wielerbaan had vertoond. Als amateur had hij in criteriums 33 overwinningen behaald en medio 1969 een proflicentie aangevraagd.’

De nieuwe kampioen was bereid om uitleg te geven: “Ik kom uit Amersfoort en woon nu in België, daarvoor vier jaar in Zeeuws Vlaanderen. Ik kreeg een contract bij Goldor Fryns, een Belgisch biermerk. Nee, ik hoef geen bier te verkopen, zoals andere jongens wel moeten.”

Hij liet verder weten van zijn ploegleider weinig kansen te hebben gehad. “Mijn ploegleider Firmin Verhest stelde me niet op in de voorjaarsklassiekers. Dom van hem, want ik ben de snelste van zijn stal. Daardoor heb ik nog maar drie profcriteriums gereden, een keer afgestapt en twee keer pech.”

Peter Kisner had zich op dit kampioenschap voorbereid in Engeland, waar hij een maand lang kleine koersjes had gereden. In zijn agenda stond voor de komende week weer een wedstrijd in Engeland en dat was andere koek. Een koers over 400 kilometer en als training reed hij direct na de huldiging van Helmond naar Amersfoort om zichin de komende dagen vanuit zijn ouderlijk huis voor te bereiden op die monsterafstand.

Het is de kampioen van 1970 na zijn titel niet voor de wind gegaan. Op de slogblog vond ik in de archieven een stuk uit 2016 over hem ter gelegenheid van zijn 72e verjaardag. ‘Peter is een bewonderenswaardige man die lijdend aan de spierziekte Multiple Sclerose zich zo goed als het gaat door het leven slaat.’

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 18 juni 2018 12:00

NK 1970 profs

Het publiek was klaarblijkelijk thuisgebleven want het was ontegenzeggelijk bloedverzengend heet die 21e juni op het parcours in het centrum van Helmond. Dat was de reden voor de tamme belangstelling hoofdzakelijk. Scherprechter moest de Traverse zijn. Het viaduct over de Zuid Willemsvaart. Als je die elke ronde tegenkomt dan kan toch behoorlijk pittig zijn. Entourage had het parcours echter niet. Het was een forse strop voor voorzitter Jan Relou Jr en zijn R&TC Buitenlust bestuur. Ze hadden met de revenuen van dit kampioenschap alvast de basis willen leggen voor de plannen voor een wielrenbaan in Helmond. Een afbeelding van de maquette stond al in de krant toetertijd.
Jos van der Vleuten was de grote favoriet en had op de zijn bekende wijze gezegd dat diegene die kampioen wilde worden toch eerst hem voorbij moest. Niet alleen de Caballero's zorgden voor een numeriek overwicht. Die van Willem II-Gazelle deden (voor Jos) ook een duit in het zakje. Daardoor vergaten die mannen op die eenlingen te letten.
Geplaatst door marcoV, 19 juni 2018 11:27:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web