Uit de wasserette van Henk …

Jullie hebben in de afgelopen Giroweken hem weer een aantal malen op tv kunnen zien. Iedere keer als Tom Dumoulin na de finish een interview gaf, stond Bennie Ceulen naast hem. Bennie is namelijk de PR-man van Team Sunweb.

Dat is hij al jaren en sinds zijn pensionering als sportverslaggever bij een regionale Limburgse krant is het zijn dagtaak. Wie met iemand van Sunweb in contact wil komen moet eerst langs Bennie.

Dat is geen ergernis, maar een waar genoegen, want Bennie is de vriendelijkheid en de bereidheid zelve, al kan hij ook geen ijzer met handen breken. Waren renners heel lang uitermate benaderbaar voor pers en publiek, tegenwoordig hebben de heren een zaakwaarnemer die moet beslissen of je ze te pakken krijgt.

Daar heeft ook Bennie geen zeggenschap over, want zijn taak beperkt zich tot de ploeg en in en na de koers is het belang van de renners zijn belang en dat doet hij op een charmante wijze. Wie eenmaal zijn gebronsde eikenhouten stem als een klok vol Limburgse klanken heeft gehoord, kan die zonder moeite oproepen.

Bennie begon zijn loopbaan in de wielersport als wielrenner. Hij was geen supertalent, maar wel een goede amateur. Als Limburger reed hij voor de geheel Zeeuwse amateurformatie Trico Noble, een ploeg waar ook latere beroemdheden als Jan Raas, Cees Priem en Kees Bal hun carrière begonnen.

Bennie was goed genoeg om het als beroepsrenner te proberen, een avontuur dat maar twee jaar duurde. In 1975 reed hij voor de Franse ploeg Gitane-Campagnolo en in 1976 voor de Belgische formatie Maes-Rokado. Zonder veel succes.

Dat is er waarschijnlijk oorzaak van dat hij koos voor een maatschappelijke positie als journalist. In plaats van op de fiets volgde hij jarenlang de Tour en andere grote koersen met pen en blocnote.

Hij was niet alleen geïnteresseerd in Nederlandse renners, want hij spreekt vloeiend Frans en voelt zich internationaal als een vis in het water. Zo was hij bijvoorbeeld de eerste journalist die er in slaagde om Charly Gaul te interviewen.

De Luxemburgse Tourwinnaar van 1958 had zich na zijn afscheid geheel teruggetrokken en als een Jan Raas avant la lettre weigerde hij ieder interview. Tot Bennie hem zover kreeg en voor Wielerrevue toegang kreeg tot Huize Gaul.

Vanwege zijn gigantische netwerk en zijn kennis van de Franse taal is Bennie sinds jaar en dag ambassadeur van de Tour de France in Nederland. Dat houdt onder meer in dat hij iedere keer dat de Tour ons land aandoet de ASO adviseert over de logistiek, hotels en andere faciliteiten, enzovoort.

Als PR-man was hij volgens mij het eerst actief bij de SuperConfex-ploeg van Jan Raas, zijn vroegere ploeggenoot bij Trico Noble. Bennie is dan ook een van de weinigen die nog bij Huize Raas kan aanbellen om binnengelaten te worden.

Als hij maar geen vervelende vragen stelt of er over publiceert. Benieuwd of Raoske het stilzwijgen langer bewaart dan voor hem Charly Gaul of provinciegenoot Theo Middelkamp. Die hield het veertig jaar vol en Raas zit pas op achttien.

Wie die eerste journalist zal zijn? Bennie natuurlijk.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 13 juni 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web