Uit de ordners van Jan …

De hiernaast afgebeelde cover van Wielermagazine, niet te verwarren met het maandblad Wieler Magazine, dat Evert de Rooij in 2006 opstartte maar geen lang leven beschoren was. Deze uitgave met Maarten Ducrot op de cover, was een door Stichting SuperConfex Sportsponsoring, uitgegeven promotieblaadje inzake de Tour de France van 1987.

De Superconfex-Yoko-Colnago was de voortzetting van Kwantum Hallen-Yoko van ploegleider Jan Raas. De ploeg had een licentie van 1987 tot en met 1989. Superconfex stopte in 1990, waarna Heineken het sponsorstokje overnam en de ploeg voortgezette als Buckler.

Maarten Ducrot begon in 1985 aan een profcarrière bij de Kwantum-ploeg. Hij deed vijf keer mee aan de Ronde van Frankrijk. In zijn debuut-Tour won hij meteen een etappe en werd hij tot strijdlustigste renner uitgeroepen.

Daarnaast won Ducrot tijdens zijn professionele bestaan etappes in de Ronde van Romandië, de Dauphiné Libéré en de Coors Classic. Zijn bijnaam in het peloton was De Koning van Biafra, ingegeven door zijn broodmagere lichaam, toen de wereld in die tijd was begaan met de hongersnood in Biafra een deel van Nigeria dat onafhankelijkheid nastreefde.

Naar aanleiding van zijn belevenissen in de Tour van 1987 verscheen een boekje van zijn hand onder de titel ‘Berichten uit de Tour de France, Journaal 1987’. In een recensie wordt Ducrot een klager genoemd. Zo had hij altijd 'dikke poten' en stoorde hij zich aan het gedrag van het niet begrijpende publiek. Terecht echter geeft hij er de ronde-direkties in enkele opzichten stevig van langs.

Zo schrijft hij: ‘Veel organisatoren hebben lak aan wat wij vinden. Ik ervaar dat als een belediging. Zie ook Italië, waar ze ons door een pikdonkere tunnel van vijf kilometer willen sturen, of helikopters vlak boven het peloton laten hangen, waardoor er enorme valpartijen ontstaan. Jammer dat de wielrenners onderling niet altijd even solidair zijn.’

Hij beëindigde zijn wielerloopbaan in 1991 en begeleidt als bedrijfspsychloog sindsdien bedrijven bij veranderingsprocessen. Mart Smeets haalde hem destijds naar de NOS als opvolger van co-commentator Erik Breukink, die ploegleider werd bij de Rabobank Wielerploeg.

Ducrot maakte zijn debuut op 4 april 2004 als verslaggever van de Ronde van Vlaanderen. “Ik schreef in die tijd een column en ik was het vaak met Mart oneens. Toen ik weer eens wat rottige dingen over hem had geschreven belde hij me op: ‘Als je het dan allemaal zo goed weet, waarom kom je dan zelf geen commentaar geven?’.

Hij ging er graag op in, als het zijn werk niet schaadde, maar was toch wel een tikkie zenuwachtig of hij het wel kon, omdat hij al bijna vijftien jaar weg uit het wielrennen. Hij staat nu bekend om zijn bijzondere uitspraken. Op Wikiquote vond ik een paar aardige uitspraken.

Zie hem harken op het buitenblad, ik krijg er buikpijn van; alle respect voor Vinokoerov, maar hij daalt als een drol; kijk die Schumacher stoempen op zijn zadel, dat zal wel een aambei worden; die Fedrigo heeft een neus als een zinksnijder en kijk Popovych eens dalen! Dat ie dat mag van zijn moeder.

Ook tijdens de komende Ronde van Frankrijk zal Ducrot ongetwijfeld collega Dijkstra weer eens toebijten: “Kan je even je kop houden, we zitten hier naar een fantastische sport te kijken en jij leutert wat over een mooi klooster.”

Ik kan niet wachten tot het 7 juli is.

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 11 juni 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web