Het balhoofdplaatje van Otto …

De fiets is maar een van de vele producten die het Zweedse industrieconcern Husqvarna in zijn lange geschiedenis heeft gemaakt. Huskvarna (met een k in plaats van een q)is een klein stadje dat deel uitmaakt van de gemeente Jönköping.

Het ligt in een soort Ardennenlandschap met rivieren en watervallen in het zuiden van Zweden. Watermolens werden er gebruikt om het eerste Zweedse staal te smeden en in 1689 werd de smederij Husqvarna de officiële wapensmid des konings.

De geschiedenis van het concern is terug te vinden in het Husqvarna fabrieksmuseum (www.husqvarnamuseum.se), gevestigd op de plaats waar ooit bovengenoemde watermolen stond.

Opvallend is dat het museum de fiets als eerste product toont, nog vóór de motoren, wapens, allerlei producten van gietijzer, potten en pannen, naaimachines, motorzagen, grasmaaiers, jachtgeweren en nog veel meer producten.

Al die producten zijn misschien wel bekender geworden dan de Husqvarna fietsen. Rond 1900 kwamen de eerste fietsen uit de fabriek en een halve eeuw lang organiseerde het bedrijf als promotiemiddel voor het fietsen een wedstrijd annex toertocht van 2000 kilometer over de gehele lengte van Zweden.

Van Haparanda in het uiterste zuiden naar Ystad in het hoge noorden. Er was een wedstrijdgedeelte voor wielrenners, maar ook een toertocht voor de sportieve recreatiefietser, die de afstand desgewenst mocht uitsmeren over meerdere vakanties.

In de wielersport is Husqvarna nooit een grote naam geweest, maar wel in de motorsport, waarin vele successen zijn geboekt. Zowel in de jaren dertig in wegraces als tussen 1959 en 1979 in de motorcross.

De merknaam Husqvarna voor motoren is inmiddels verkocht aan Cagiva. Husqvarna is momenteel vooral actief op het gebied van groenonderhoud, voor professionele doeleinden, maar ook voor huis-, tuin- en keukengebruik.

Zowel bekende consumentenmerken als Gardena, Klippo en Flymo als merken voor de professional als Jonsereds, McCullough, Zenoah en Poulain maken deel uit van het Husqvarna concern.

Het is een multinationale onderneming, want niet alles wordt meer in Zweden gemaakt. Een eerbiedwaardig oud merk met een historie van meer dan driehonderd jaar ooit bekend als producent van degelijke fietsen.

Door Otto Beaujon, 8 juni 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web