Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

De fietsenfabriek Cinzia is in in 1967 opgericht door Primo Bondi vanuit een al langer bestaand spuitbedrijf voor motoronderdelen van het merk Maserati. Na een bescheiden begin kwam de grote doorbraak met een 20 inch vouwfiets die in heel Europa een groot verkoopsucces is geweest.

Dit zorgde voor voldoende kapitaal om de zaken groots te gaan aanpakken. Tal van fietssoorten werden ontwikkeld en in productie genomen en de Jumpertrek mountainbike was eveneens een groot succes voor het bedrijf uit Bologna.

Met een jaarproductie van 250 duizend fietsen claimde Cinzia een jaar of tien geleden de grootste fietsenfabrikant ter wereld te zijn. Als dat zo was, dan is dat achterhaald want wereldmerken als Giant zijn vast groter.

Uiteraard levert Cinzia ook een programma racefietsen, eveneens met de merknaam Jumpertrek. Hoewel ze op hun website aangeven de wielrennerij te sponsoren, heb ik nergens kunnen vinden met welke ploeg(en) ze in zee zijn gegaan.

Dat klopt ook wel, want behalve een bescheiden amateurploeg is Cinzia als sponsor vooral actief geweest met het financieel ondersteunen van wedstrijden. De Zesdaagse van Milaan en de Ronde van Sardinië zijn daar voorbeelden van.

Wel is het bedrijf enkele jaren de privé sponsor geweest van Ferdi Van Den Haute, de Belgische renner die vooral bekend werd door zijn afschuwelijke stijl en zijn goede tijdrijden. Cinzia-oprichter Primo Bondi was voorts bevriend met Vittorio Adorni.

Dat resulteerde er in dat de eerste racefietsen die Cinzia op de markt bracht de naam droegen van de wereldkampioen van 1968, die in 1965 ook de Ronde van Italië won en twee keer als tweede op het podium van de Giro heeft gestaan.

Deze fiets dateert nog van voor de Jumbertrek-lijn en heet daarom nog gewoon Cinzia. Een aardige fiets met weinig bijzonders of het moet dat kleine pikante detail zijn. Op de schuine buis van het hemelsblauw gespoten frame staat onder de bevestiging voor de bidonhouder de naam B.Beheyt.

En dat is curieus, want deze voormalige Belgische wereldkampioen (1963) reed als renner altijd op het Vlaamse merk Groene Leeuw. De fameuze ploeg uit de jaren zestig met zoveel goede renners onder leiding van Berten De Kimpe, met voorsprong de dikste ploegleider uit de wielergeschiedenis.

Benoni Beheyt had (of heeft nog steeds) een racespeciaalzaak in Roeselare. Ik denk dat hij daar Cinzia fietsen verkoopt en dat daarom zijn naam op dit frame terecht is gekomen. Beheyt heeft overigens weinig plezier van zijn wereldtitel beleefd.

Hoewel hij nog wel goede uitslagen heeft gereden, pakten donkere onweerswolken zich boven zijn hoofd samen. Hij had de wereldtitel bij het WK van 1963 in Ronse nooit af mogen pakken van de heilige Rik Van Looy die tot zijn verbijstering slechts tweede werd (foto 2).

Als je in die tijd een dergelijk machtig man voor het hoofd had gestoten dan werd er altijd op je wiel gereden en bestaan er opeens geen hemelsblauwe luchten meer, maar is gedonder je deel.

Dan maar een rijwielzaak gestart, waarbij ik mijn hand in het vuur durf te steken voor het feit dat Rik II ook nooit op een Cinzia heeft gereden. In de wielerwereld duurt vijandschap nooit lang, maar er zijn uitzonderingen.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Peter Ravensbergen, 5 juni 2018 10:00

Cinzia

De fietsen van Adorni ( Cinzia) werden destijds verkocht bij V & D. Ik heb er toe ook eentje aangeschaft, laag in prijs en mooi afgewerkt.
Beheyt reed destijds op een Groene Leeuw , maar was eigenlijk een Cinzia, gespoten in de teamkleur. Dat deden wel meer renners.
Geplaatst door Cornelis Rovers, 05 juni 2018 20:03:07

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web