Het was me het weekje wel …

Afgelopen zondag eindigde de Giro en vandaag begint de Dauphiné met een proloog in Valence. De helden zijn doodvermoeid uit de Giro gekomen en andere helden leggen elkaar het vuur na aan de schenen. De ongemene felheid van koersen heeft me in de Italië verrast.

We weten met het oog op de Tour de France die op 7 juli van start gaat hoe Froome, Dumoulin en de andere klassementsmannen die daar reden ervoor staan, in de komende acht dagen zullen we de stand van zaken bij mannen als Nibali, Bardet, Zakarin en anderen kunnen beoordelen.

In de dagen na zondag is het op de sociale media helemaal losgegaan ten aanzien van Froome. De meest vreselijke dingen zijn over de man gezegd en geschreven en zonder een fan van de Keniaanse Brit te zijn vind ik dat niet terecht.

Dat hij de Giro heeft gereden kun je hem niet verwijten, want hij was daartoe gerechtigd. Dat het ook al bekend is dat ervoor de Tour begint geen uitspraak zal komen over zijn zaak, betekent dat hij met hetzelfde recht straks aan de start zal staan met het oogmerk zijn vijfde zege te behalen en op gelijke voet te komen met Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain.

De fout ligt natuurlijk primair bij de UCI en in mindere mate bij Team Sky. Het management van die ploeg had het fatsoen moeten hebben om direct na de positieve plas van Froome in de Vuelta en de bevestiging van de contra-expertise, hem op non-actief te zetten tot er een definitieve uitspraak is.

Dat heeft de ploeg niet gedaan en dat heeft alleen maar voedsel gegeven aan de geruchtenmachine. Erger nog is het wijfelachtige gedrag van de UCI die hem op basis van die feiten nog steeds geen uitspraak heeft gedaan. Dat hadden ze moeten doen, zoals iedere andere renner die in het verleden is gestraft.

Ik begrijp dat er gerede twijfel is over het geval en dat de uitkomst van de controle misschien anders geïnterpreteerd moet worden. Dat kan, ik ben geen arts, maar dat had ook achteraf gekund als Froome tegen zijn straf in beroep was gegaan.

Nu houdt iedereen er een vieze smaak aan over en zullen we bij een eventuele vrijspraak weer allemaal discussies krijgen over klassejustitie, enzovoort. Daar zit niemand op te wachten. Wordt hij alsnog veroordeeld en geschorst dan is er de discussie of hij die Girozege mag behouden en zijn eventuele vijfde Touroverwinning.

Bernard Hinault heeft daar van de week al het een en ander over gezegd. De man is als ceremoniemeester niet meer in dienst van de ASO, maar hij heeft daar zeker nog genoeg invloed om ervoor te zorgen dat Prudhomme cs. Froome een startverbod opleggen.

Ook niet prettig want dan wordt het weer hommeles tussen de ASO en de UCI, waarbij Team Sky natuurlijk ook een partij in de discussie is. Dat had allemaal voorkomen kunnen worden als de internationale wielerunie adequaat en direct op het dopinggeval had gereageerd.

Het gaat mij er totaal niet om om Dumoulin met terugwerkende kracht aan de Girozege te helpen. Ten eerste wil hij dat zelf waarschijnlijk niet en ten tweede is de prestatie van Froome in de negentiende rit er natuurlijk een van grote schoonheid. Zoals we dat jaren niet hebben gezien.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 3 juni 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web