Uit de wasserette van Henk …

De eerste keer dat de naam van Peter Winnen met hoofdletters werd geschreven was in 1980. De kleine Limburger werd toen tweede in de Vredeskoers, niet ten onrechte de Tour de France van het Oostblok genoemd.

De Nederlandse wielerwereld constateerde verheugd dat er in eigen land weer eens een klimmer was opgestaan. Een jaar later debuteerde Peter Winnen in dit truitje in de Tour de France.

Een Belgische ploeg dat reclame maakte voor een Duits frisdrankje. Ploegleider Walter Godefroot beleefde veel plezier aan dat rossige mannetje toen die niet alleen de zware Alpenetappe eindigend op l’Alpe d’Huez won.

De nieuwkomer kwam ook nog eens als vijfde in Parijs aan en de belangstelling voor zijn persoon was gewekt. Hij bleek een a-typische renner te zijn, die als onderwijzer voor de klas had gestaan en met een stapeltje boeken naar de Tour afreisde.

Het jaar daarna won hij weer een Alpenrit met een vierde plaats in de eindstand. Hij zette zijn succesvolle reeks voort in 1983 door wederom op de Nederlandse Alp te zegevieren en andermaal zijn positie in het eindklassement te verbeteren met een derde plaats.

Trots stond hij – inmiddels in de Raleigh-kleuren – op het erepodium. We rekenden ons rijk, want nog twee jaar en dat zou dat altijd wat bedachtzaam sprekende mannetje, die warme moedergevoelens bij vrouwen opriep, de Tour winnen.

Vijfde, vierde, derde in opeenvolgende jaren, dat kon niet missen. Maar na 1983 was het over met Peter Winnen. Blessureleed en ander ongemak zorgden ervoor dat hij jaren niet meer op zijn oude niveau kwam.

Hij is de geschiedenis ingegaan als een van de beste klimmers die ons land heeft voortgebracht. Als zodanig is hij ook wel enigszins vergeten, maar zijn naam is nog steeds bekend. Peter is een begenadigd schrijver en columnist en verder als entertainer en zanger.

Hij heeft enkele mooie boeken op zijn naam staan, schrijft wekelijks een mooie column in NRC Handelsblad en wil zich nog wel eens uitspreken over dopinggebruik. Als ervaringsdeskundige want hij was met Steven Rooks en Maarten Ducrot de eerste die dat op tv durfde toegeven.

Etappes zal hij niet meer winnen, maar hij is nog jong genoeg om op een aantal mooie boeken te mogen rekenen.

Foto 2: © Cor Vos

Door Henk Theuns, 30 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web