Uit de ordners van Jan …

Sport Spiegel was een maandblad over sport, met de nadruk op Nederlandse sporters en internationale toppers in diverse sporten. De hoofdredacteuren waren Jan Cottaar en Rein van Rooij.

Bij de medewerkers staat de naam Frans Nypels in de jaren zestig een bekende wielerjournalist verbonden aan het Haarlems Dagblad. Andere bekende medewerkers waren Ben de Graaf, Frans Henrichs, Herman Kuiphof, Leo Pagano en Fred Racké.

Harry Steevens, in het shirt van Willem II-Gazelle prominent op de cover van Sport Spiegel editie juni 1968, werd door de auteur een van de meest veelbelovende jonge Nederlandse professionals genoemd.

Eerder dat jaar was hij samen met ploegmakker Rini Wagtmans in het nieuws geweest, omdat zij zich niet beschikbaar wensten te stellen voor de Nederlandse Tourploeg. Anders gezegd, zij wensten zich niet in dienst te stellen van Jan Janssen die het absolute kopmanschap van de Nederlandse ploeg had opgeëist.

Over deze kwestie was eind mei 1968 het laatste woord nog niet gesproken. Steevens had twee motieven voor zijn weigering. Ton Vissers, zijn ploegleider had geen vertrouwen in de kwaliteiten van de door de KNWU aangewezen ploegleider Ab Geldermand en wilde zijn renners niet afstaan voor het nationale belang en Steevens zelf wilde voor eigen kans rijden.

Vissers: “Ongetwijfeld zullen Janssen en Geldermans straks verklaren dat Steevens en Wagtmans voor hun kansen mogen strijden, maar we weten maar al te best wat hiervan terecht komt."

Beide renners zouden in de jaren erna samen zes keer aan de Tour deelnemen. Harry Steevens debuteerde in 1970 met als beste prestatie een tweede plaats in de zesde etappe. Hij werd 45e in de eindstand. In 1971 stond hij weer aan de start, maar moest in de zesde etappe opgeven na overschrijding van de tijdslimiet. Zijn profcarrière werd om allerlei redenen niet wat van deze voormalige topamateur verwacht werd.

Rini Wagtmans deed viermaal mee aan de Tour de France en won daarin drie etappes. In 1969 eindigde hij als zesde en een jaar later vijfde. Hij evenaarde daarmee de beste resultaten van zijn oom Wout. In 1971 droeg hij één dag de gele trui. Rini Wagtmans stond bekend als de beste daler van het peloton. De carrière van Wagtmans eindigde voortijdig toen er bij hem een hartafwijking werd geconstateerd.

Hoe de Tour van 1968 zou zijn verlopen mét Steevens en Wagtmans zullen we natuurlijk nooit weten. Met de neuzen dezelfde kant op als kopman Janssen was het, gezien de vorm van het duo dat jaar, zeker een succes geweest.

Maar als ze zich, zoals meerdere leden van de ploeg niet loyaal jegens Janssen hadden opgesteld, dan had dit verlammend op de eenheid van de ploeg gewerkt en had wellicht niet Jan Janssen maar Herman Vanspringel de Tour van 1968 gewonnen.

Gelukkig is het gegaan zoals het is gegaan en vieren we dit jaar het feit dat Jan Janssen vijftig jaar geleden als eerste Nederlander de Ronde van Frankrijk won. En daar komt hij, zoals altijd zeer gepassioneerd, over vertellen in het Utrechts Wielercafé op vrijdagavond 22 juni a.s. in Zeist.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 28 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web