Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 31 mei …

De Fransman François Mahé was een allround coureur die het verder had kunnen schoppen als hij meer eerzucht had gehad. Hij stelde zich te vaak tevreden met een ereplaats.

Hij debuteerde in de Tour de France in de editie van van 1953, in de regionale ploeg van West-Frankrijk, waarvan de kleine knorrige Breton Jean Robic de kopman was.

Twee jaar later werd Mahé opgenomen in de Franse nationale ploeg, geformeerd rond de grote vedette Louison Bobet. Bobet was de gezichtsbepalende factor van die ploeg en met uitzondering van de fameuze sprinter Andrë Darrigade, moesten alle ploegleden zich voor honderd procent voor hem inzetten.

Drie Touroverwinningen op rij waren het gevolg. François Mahé had geen moeite met zijn rol. Hij bleef jarenlang een vaste waarde in die ploeg ook nadat Bobet was ingeruild voor Jacques Anquetil en later Roger Rivière.

Hij nam dertien keer deel aan de Tour de France en ondanks zijn knechtenrol reed hij regelmatig een goed klassement. Zoals in 1959 toen hij vijfde werd op acht minuten en 22 seconden van winnaar Federico Bahamontes.

Twee jaar later werd hij tweede achter de Spanjaard Angelino Soler in de Ronde van Spanje. Hij was gestart als kopman van de Franse nationale ploeg, won twee ritten en was de enige niet-Spanjaard bij de eerste tien. Het verschil met de winnaar was slechts 51 seconden.

Hij werd in de Tour de France ook twee keer tiende. Toen in 1962 de merkenploegen in de Tour aan bod kwamen, zat hij in de ploeg van Pelforth, waar een jaar later ook Jan Janssen debuteerde. Mahé was toen al in zijn nadagen, maar zou van grote waarde blijken voor de ploeg.

Janssen vertelde me dat hij in die tijd veel geleerd heeft van oude rotten als Mahé en Henri Anglade. Met de kwaliteiten van ploegleider De Muer en de ervaring van die twee senioren en ook de broertjes Groussard kon Janssen uitgroeien tot een vedette.

In 1965 beëindigde François Mahé zijn carrière. Een mooie carrière maar zonder een indrukwekkende palmares. Overwinningen in de Tour de l’Orne, de Tour de l’Est en de Grote Prijs van Cannes zijn wat te mager voor zijn kwaliteiten.

François Mahé overleed vandaag precies drie jaar geleden. Hij werd 85 jaar.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 31 mei 2018 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web