Het was me het weekje wel …

Ik neem aan dat iedere wielerliefhebber gisteren genoten heeft van het gevecht op het geitenpad, zoals die verschrikkelijk Zoncolan vroeger genoemd werd toen er alleen geitenhoeders met hun kudde naar boven klauterden.

De dieren konden zich daar tegoed doen aan het malse gras waar nu duizenden belangstellenden waren neergestreken om niets te missen van de heldendaden van Fabio Aru. Ze moesten het doen met die van Domenico Pozzovivo, wiens naam veel te lang is voor een spandoek en daarom veel minder populair.

Het werd een fantastisch gevecht om de dagzege tussen de uit zijn as herrezen Chris Froome en de op dit moment grootste kanshebber op de eindzege: Simon Yates. Twee Britten op de huwelijksdag van Harry en Meghan. God save British cycling!

Maar het echte gevecht speelde zich af tussen Yates en Tom Dumoulin, een duel dat eindigde in een overwinning voor Yates, maar de Brit was duidelijk teleurgesteld omdat het verschil maar 31 seconden was. Met de bonificatie van vijf tellen mee is hij dus 36 seconden uitgelopen op zijn grootste concurrent.

Of dat genoeg is, is nog met geen mogelijkheid te voorspellen. Er komen nog vier etappes waarin Yates als betere klimmer tijd kan pakken op de winnaar van vorig jaar. Vandaag en dan donderdag, vrijdag en zaterdag. Vooral de rit van vrijdag met de Sestrière is loodzwaar.

Ik geloof dat we op Tom mogen vertrouwen dat hij niet al te veel tijd meer hoeft te verliezen. Zoals hij gisteren de schade beperkt hield en vooral het man-tegen-man-gevecht afgelopen woensdag in de slotkilometer waar Tom maar twee secondjes hoefde prijs te geven, rechtvaardigen dat vertrouwen (foto 1).

Zijn dag komt aanstaande dinsdag als hij in 34,5 kilometer zijn tweede zege in de Giro zal moeten afdwingen. Nagenoeg vlakke kilometers waarin hij Yates op achterstand moet zetten. Yates vreest de Nederlander die al op de eerste dag in Israël liet zien als wereldkampioen de beste tijdrijder van dit moment te zijn (foto 2).

Ze hebben elkaar in een grote ronde in deze discipline nog nauwelijks ontmoet, maar dat Yates geen hoogvlieger is in deze specialiteit is bekend. Maar een leiderstrui kan een renner vleugels geven, zo is al zo vaak bewezen. Maar Tom mag die dag zijn regenboogtrui dragen en dat zal ook motiveren om een topprestatie neer te zetten.

Dat Froome zich ook nog kansen toedicht, is mooi. De viervoudige Tourwinnaar heeft na gisteren het geloof in zichzelf terug, maar als hij eerlijk is, zal hij toch moeten toegeven dat het vooral Wout Poels was die de eer toekomt op een formidabele wijze het pad voor hem te hebben geplaveid.

Als een stofzuiger ging de Limburger tekeer terwijl hij alles opzoog dat had geprobeerd om weg te komen. Het was vergeefse moeite die die vermetelen met soms minuten schade moesten bekopen.

Wat jammer dat deze grote renner zich voor veel geld heeft verhuurd als meesterknecht, want een Poels in deze vorm was misschien nog wel een lastigere tegenstander voor Dumoulin geweest dan Simon Adam Yates, de klimdwerg uit Bury in het graafschap Great Manchester.

Het worden spannende dagen.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 20 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web