Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 20 mei …

Op zondag 26 november 2006, de dag is net een half uur oud, steeg er een kreet van ontzetting op van de tribunes van het intieme Gentse sportpaleis ‘Kuipke. De jacht in de zesdaagse was in volle gang en de kenners keken ademloos toe.

Een enkeling vroeg zich wellicht af hoe dat almaar goed kon gaan. Al die krioelende renners op dat kleine houten baantje van maar 160 meter lengte die alle risico’s namen voor een ronde voorsprong of het behalen van punten, zo belangrijk voor de eindzege.

Op de tribune zitten veel supporters van de Dimitri De Fauw een van de specialisten, die gekoppeld aan de zwakke Zwitser Alexander Aeschbach, niet voor de hoofdprijzen kan strijden. Dat doen wel de Spanjaarden Galvez-Llaneras als een van de topcombinaties strijdend voor de overwinning met het koppel Keisse-Gilmore.

Het is half een in de nacht als De Fauw zijn partner voor de zoveelste keer in de jacht slingert en licht omhoog stuurt om boven in de baan even op adem te komen tot hij weer moet. Hij heeft met zijn routine ogen in voor- en achterhoofd, maar ziet dit keer Isaac Galvez niet komen die snelheid maakt om de felle jacht van zijn partner over te nemen.

De sturen raken elkaar en de kleine Spanjaard wordt van zijn fiets gekatapulteerd en beland met zijn kin en borst op de balustrade die de wielerbaan van de tribunes scheidt. De Nederlander Aart Vierhouten, ziet het van dichtbij gebeuren en schat dat Galvez zo’n twintig meter over de balustrade schuift om dan met een doffe dreun op het hout van de baan te vallen.

In het rumoerige sportpaleis, tot de nok gevuld, wordt het ineens doodstil, want iedereen lijkt te begrijpen dat dit een zaak van leven en dood is. Een aanwezige arts begint direct met reanimeren en op de volgepakte tribunes worden zijn bewegingen met spanning gevolgd.

De renners op de baan fietsen stapvoets door. Juan Llaneras, de koppelgenoot van het slachtoffer is afgestapt om te zien hoe de arts wanhopig het hart weer op gang probeert te pompen. Westrijdleider Sercu ziet lijkbleek en last gelijk de zesdaagse af. De stand van dat moment is de eindstand.

Op weg naar het ziekenhuis overlijdt Isaac Galvez, de kleine Spanjaard die drie werken daarvoor in het huwelijk is getreden. Doodsoorzaak: door de enorme klap zijn de inwendige organen ernstig beschadigd en is het hart geperforeerd.

Alle toekomstplannen die hij met zijn bruid had gemaakt zijn ineens verleden tijd. De renner die in de eerste plaats wegrenner is in de sterke formatie Caisse d’Epargne maar op de baan goed uit de voeten kan is op 26-jarige leeftijd op dramatische wijze om het leven gekomen. Arme Isaac.

Maar er is nog een slachtoffer. Dimitri De Fauw, die het ongeluk onbedoeld heeft veroorzaakt, is ontroostbaar. Hij is in shock en roept dat hij een moordenaar is. Hij is niet tot bedaren te brengen en ook hij wordt in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij krijgt daar een kalmerende injectie en wordt in een aparte kamer gelegd.

De gordijnen om zijn bed zijn gesloten, maar de deur van zijn kamer staat echter open. Hij hoort twee artsen op de gang met elkaar praten. Over Isaac Galvez en hij hoort dat zijn Spaanse collega zojuist aan zijn verwondingen is bezweken. Vanaf die avond gaat het ook mis met Tarzan, de bijnaam van de renner van Quick-Step vanwege zijn gespierde gestalte.

Hij blijft zich verwijten maken als ook de pers gaat schrijven dat het zijn schuld was, zijn collega's hem onverantwoord gedrag verwijten en de eerste fluitconcerten op hem neerdalen als hij weer op de baan verschijnt, gaat het mentaal steeds slechter met hem.

Hij stopt met wielrennen, solliciteert bij de politie, maar slaagt niet voor het toelatingsexamen. Hij raakt depressief en op 6 november 2009, bijna drie jaar na het fatale ongeluk, beneemt De Fauw zich van het leven.

Er wordt niet lang bij stil gestaan, want de wereld draait door en iedereen moet verder. Juan Llaneras won met andere partners nog enkele zesdaagsen en in ’t Kuipke draait ieder jaar in november weer de zesdaagse met volgepakte tribunes. Gelukkig zonder kreet van ontzetting.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 20 mei 2018 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web