Van de boekenplank van Wim …

GIRO D’ITALIA

HET MACHTIGE VERHAAL VAN DE MOOISTE WIELERKOERS

door Colin O’Brien

Tom Dumoulin kan het bevestigen: de Giro d´Italia is een koers vol grilligheid en passie, net als Italië zelf. Daarom is de Giro meer dan een wielerwedstrijd, het vertelt een verhaal.

De Giro is een zware koers door een machtig mooi land. De personages zijn zonder uitzondering markante figuren, als waren het hoofdrolspelers in een klassiek drama.

Zoals Alfonsina Strada, die haar haar afknipte en in 1924 met de mannen meereed. Ottavio Bottecchia, die er bijna zeker met de roze trui vandoor zou zijn gegaan, als hij niet vermoord was.

Zaten Mussolini's Zwarthemden hierachter of was het een kwade wijnboer die Ottavio had betrapt op het stelen van wat druiven?

En wat te denken van de aartsrivalen Fausto Coppi en Gino Bartali. Of de tragische held Marco Pantani. Geboren om te klimmen, gedoemd om te verliezen.

En niet de vergeten de vorig jaar zo weergaloze Tom Dumoulin, die met zijn overwinning in de honderdste editie van de Giro geschiedenis schreef voor zichzelf en het Nederlandse wielrennen.

Dat staat allemaal in dit boek beschreven door auteur Colin O´Brien, een in Rome woonachtige Ierse journalist met een fascinatie voor wielrennen voor wie de Giro altij weer het hoogtepunt van het jaar is.

Een rijk geïllustreerd wielerboek waarin zelfs de grootste Girokenner nog onbekende feiten zal ontdekken, omdat O’Brien een superkenner is, genereus bereid om zijn kennis met ons te delen.

Het boek is in een Nederlandse vertaling vorig jaar verschenen bij Uitgeverij Brandt in Amsterdam.

In samenwerking met wielersportboeken.nl

Door Fred van Slogteren, 17 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web