Uit de ordners van Jan …

Op de hiernaast afgebeelde cover staat een foto van Thomas De Gendt tijdens de Ronde van Italië van 2012. Een succesvolle Giro voor renner en ploeg want de toen 25-jarige Belg eindigde in het shirt van de Nederlandse ploeg Vacansoleil verrassend op het podium.

Achter de al even verrassende winnaar Ryder Hesjedal uit Canada en de Spanjaard Joaquin Rodriguez werd hij derde. Tijdens de veertiende etappe, de eerste echte bergrit in de Giro van dat jaar, wist De Gendt als achtste te eindigen.

Hij versloeg daarmee toppers als Scarponi, Basso en Fränk Schleck. Dankzij deze prestatie sloop hij de top 15 van het klassement binnen. En het bleef maar crescendo gaan met de renner uit de ploeg van de ploegleiders Michel Cornelisse en Jean-Paul van Poppel.

Voor het ingaan van het slotweekend stond De Gendt op een verdienstelijke achtste plaats, op ruim vijf minuten van rozetruidrager Rodríguez.

In de voorlaatste etappe, de koninginnenrit met aankomst op de legendarische Stelvio, ontsnapte De Gendt net voor de top van de voorlaatste klim op de steile Mortirolo uit de groep der favorieten en kwam in een kopgroep van zeven terecht.

Op de flanken van de Stelvio trok De Gendt fors door en alleen Cunego en Nieve konden aansluiten. Het was maar voor even, want ook zij moesten enkele kilometers later onverbiddelijk lossen. Zo klom de eigenzinnige Belg de laatste twaalf kilometer solo.

Even liep hij zelfs nog uit op het groepje met favorieten en reed virtueel, op vier seconden na, bijna in het roze. In de laatste drie kilometer maakten Rodriguez, Scarponi en Hesjedal nog anderhalve minuut goed.

De heroïsche overwinning van De Gendt kwam echter niet meer in gevaar en in het klassement schoof hij op naar de vierde plaats. In de afsluitende tijdrit op zondag werd hij vijfde en verdrong daarmee Michele Scarponi van het laatste podium in Milaan.

Zijn prestaties sloegen in België in als een bom. Niemand had dat verwacht en er werd gelijk geschreven over een nieuwe Belgische Tourwinnaar. Hij moest dat jaar aan de Tour meedoen, vond iedereen. Maar Thomas had andere plannen, want hij had zijn trouwdatum gepland. Tijdens de Tour en dat dat vond hij toch belangrijker.

Door zijn prestatie op de Stelvio was Thomas na Merckx en Van Impe de derde Belg die erin slaagde de begeerde Cima Coppi te behalen. Dat is de jaarlijkse eretitel die in de Giro wordt gebruikt voor de hoogste bergtop in het parcours. Een eerbetoon aan wellicht de grootste Italiaanse renner aller tijden.

De Cima Coppi hoeft overigens niet in Italië te liggen, want in het verleden waren de Colle d'Agnello (Frankrijk) en de Großglockner (Oostenrijk) al eens uitverkoren om die eretitel te dragen.

De Passo Pordoi is sinds 1965 het vaakst de Cima Coppi geweest. Voor het eerst in 1966, voor het laatst in 2002. Aan de renner die het hoogste punt als eerste bereikt, wordt een speciale prijs en een flinke bonus toegekend.

Eind april van dit jaar won de inmiddels 31-jarige Thomas De Gendt de tweede en de derde etappe van de Ronde van Romandië. Het feit dat hij pas veertien overwinningen in zijn professionele carrière haalde toont aan dat hij met zijn aanvalslust wel een zeer attractieverenner is, maar bepaald geen veelwinnaar.

Wel won de doldrieste aanvaller uit Sint Niklaas in alle drie de grote ronden een etappe en dat kunnen niet veel renners zeggen.

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 14 mei 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web