Het was me het weekje wel …

Hoewel we als natie in de wereld niet voorop lopen waar het nationalistische gevoelens betreft, gedragen we ons soms als idioten. Neem het songfestival, waar alles wat de andere landen presenteren in de afdeling ‘bagger’ wordt geplaatst en Waylon als enige met een goed liedje komt.

IJdele zelfoverschatting net als de verwachtingen ten aanzien van Tom Dumoulin in de Giro. Die gaat hij zo maar voor de tweede keer winnen, is de algemene opvatting. Maar die verwachting moet toch enigszins getemperd zijn toen we donderdag zagen met welk een gemak Simon Yates de Etna opreed en het roze pakte.

Froome, de grootste concurrent van Dumoulin lijkt niet op de normale Froome, die we kennen. Hij lijkt niet super, maar hij kan verstoppertje spelen. Niet dat ik dat geloof, want die valpartij voorafgaand aan de proloog en de dopingperikelen in zijn hoofd zullen wel debet zijn aan zijn mindere presteren.

Rome is nog ver, zou ik willen zeggen, maar vandaag zal uitzicht geven op de werkelijke krachtsverhoudingen. Ik heb het geloof in Dumoulin niet verloren, maar hou er rekening mee dat er dit jaar niet meer in zit dan een tweede of derde plaats.

Gisteren was ik te gast bij de Ronde van Overijssel, de voormalige amateurklassieker die wellicht beter de Ronde van Twente en Salland kan gaan heten, want dat waren de regio’s waar de ronde doorgang had. Maar een kniesoor die daarover valt.

Als gast in een touringcar of in een gastenwagen zie je natuurlijk niet veel van de koers, want slechts op enkele tussenpunten zie je de renners langs razen. Bij de derde stop zagen we een kopgroep van veertien renners. Hoewel er vanwege het prachtige weer tevoren ernstig rekening werd gehouden met een massasprint is die groep niet meer achterhaald.

Er kwam nog wel een achtervolgende groep bij en werden het 21 man, waaruit in de laatste kilometers Piotr Havik (foto 1) ontsnapte. Hij hield bewonderenswaardig stand, hoewel hij in de laatste ronde op het aankomstcircuit nog gezelschap kreeg van de Brit Harry Tanfield.

Samen vochten ze het uit en Havik was met een half wieleke de snelste. Dat heb ik met eigen ogen gezien, want ik zat op de tribune met mijn neus op de eindstreep. Een mooie winnaar waarvan ik direct aannam dat het een zoon was van Henk Havik en een jongere broer van Yoeri Havik. Dit vanwege zijn Russisch klinkende voornaam en het feit dat de naam van Yoeri ook naar het land van Poetin lijkt te verwijzen.

Maar thuisgekomen bleek dat niet zo te zijn. Piotr komt niet uit de Zaan, maar uit Gouda en hij is een telg uit de wielerfamilie Kraan. Zijn oom André Kraan herinneren we ons nog wel.

Na afloop was het in het Parkgebouw in Rijssen bijzonder gezellig. Net als toen ik twee jaar geleden bij een boekpresentatie in Zuid-Limburg kennismaakte met een aantal oud-renners uit het eerste en tweede deel van mijn trilogie ontmoette ik er hier ook enkele uit het Tukkerland.

Zoals Rob Kleinsman, voor mij samen met Martin Schalkers uit de Bollenstreek, de meest onbekende van de 251 Nederlandse Tourrenners. Een aardige man die als een bezige bij deel uitmaakte van de organisatie.

Verder een aantal leuke ontmoetingen, zoals met Herman Snoeijink (foto 2) en zijn vrouw met wie wij, mijn kleinzoon Kelvin en ik, de gastenauto deelden, die werd bestuurd door oud-renner en trouw slogblog-volger Edo Elfrink. Een vrolijke, opgewekte man die als zzp'er in de procestechnologie werkt.

Herman is nog steeds een icoon in Tukkerland. Maar liefst 365 overwinningen behaalde hij in zijn carrière. Op de weg en als veldrijder behoorde hij jarenlang tot de top. Net als Jos Lammertink, misschien wel het grootste talent dat Twente heeft voortgebracht, al is de erelijst van Hennie Kuiper heel wat indrukwekkender.

Jos lijdt al jaren aan een ernstige spierziekte en de uiterlijke kenmerken ervan waren goed zichtbaar, zeker al je hem (zoals ik) een paar jaar niet gezien had. Het belette hem niet om deel uit te maken van organisatie van de Ronde van Overijssel door een van de gastenwagens te besturen.

Een andere leuke kennismaking was met Corné Heeren uit Sint Willebrord, eveneens oud-renner en telg uit een vermaard wielergeslacht. Verder met Han Vaanhold die na 25 jaar ploegleiderschap geniet van alle vrije tijd die hij sindsdien heeft en met André Möhlmann, de vroegere Mister Tacx, die tegenwoordig in Nijverdal woont.

De organisatie was in alle opzichten perfect en de gasten werden hogelijk verwend. De hele middag volgden we op de smartphone natuurlijk de verrichtingen van Koentje Bouwman (foto 3) in de Giro. Hij maakte de koers, maar die was voor hem gisteren een kilometer te lang, Voor Waylon, in zijn Europese Giro nog veel langer.

Foto 1 en 3: © Cor Vos
Foto 2: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 13 mei 2018 12:00

piotr

andre kraan = aad kraan, en de dochter van aad kraan is getrouwd met richard havik, ook een oud renner, Deze richard is de vader van Piotr havik
Geplaatst door jaap kiela, 14 mei 2018 08:03:36

Piotr Havik

Aad Kraan uit Gouda was beroepsrenner bij De Onderneming, een Goudse oliehandel. Ook Gerard Vianen maakte daar nog deel van uit. Aad Kraan is altijd de racefiets trouw gebleven. In het Groene Hart kun je hem overal tegenkomen. Piotr die tegenwoordig in Ammerstol woont, deed het in 2017 goed. Hij reed een goede stage bij Katusha, maar kreeg geen contract. Via het Beat Cycling Team probeert hij alsnog de stap naar de beroepsrenners te maken. In Estland maakte hij afgelopen weekend opnieuw een goede beurt.
Geplaatst door Ton van Wieringen , 28 mei 2018 19:35:12

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web