Van de boekenplank van Wim ...

LEGENDE ROND DE GELE TRUI

door Jan Lutz

Vanaf het jaar dat ik kon lezen was ik lezer. Zeg maar vanaf mijn zesde levensjaar. Ik heb ik mijn jeugd honderden, misschien wel duizenden, boeken gelezen, dankzij de kleine bibliotheek vlak om de hoek.

Mijn eerste held was Bolke de Beer die een bijzonder contact had met de heer A.D. Hildebrand, schrijver van deze reeks jeugdboeken. Ik heb die boeken keer op keer gelezen en de plaatjes bewonderd, want er stonden vele illustraties in.

Die waren van de hand van Jan Lutz (1888-1957, een Rotterdamse tekenaar en illustrator. Dankzij Wikipedia weet ik dat Lutz onder andere de illustraties maakte voor de boeken van Chris van Abkoude over Pietje Bell en hij de filmpjes tekende van Flipje.

Dat waren in mijn jeugd zeer gewilde vouwblaadjes die geheel uitgevouwen een avontuur van Flipje het fruitbaasje van Tiel in woord en beeld vertelde. Die filmpjes, zoals we die noemden waren populaire verzamel- en ruilobjecten voor de jeugd van toen.

Dat Jan Lutz ook nog een van de eerste Nederlanders is geweest die een boek over de Tour de France heeft geschreven, wist ik tot voor kort niet, want een mens kan niet alles weten.

Mij past wel de nodige eerbied voor de man die een aantal van mijn jeugdhelden een gezicht heeft gegeven. Dat hij daarnaast ook nog iemand was die een boek heeft geschreven over de Tour verheft hem op de ladder van mijn postume bewondering in de adelstand.

Het zijn leuke verhalen die je in de tijd moet kunnen plaatsen toen er over de Tour nog weinig bekend was in Nederland. We kenden de renners natuurlijk, vooral de Nederlandse, maar hadden nog geen idee van de ambiance, de heksenketel en de omvang van de karavaan.

Dat is pas veel later gekomen, terwijl de kennis van Lutz ophoudt in 1957, het laatste jaar van Kees Pellenaars.

Via dit boek konden de lezers in 1958 kennis maken met een dorp als Saint-Michel-de-Maurienne, gelegen aan de voet van de Telegraphe.

Een gemeenschap met toen een paar honderd inwoners waar het postkantoor toen net een telefoonverbinding had, een asfaltweg naar toe was aangelegd en de eerste toeristen verschenen.

Allemaal dankzij de Tour de France, het spektakel dat meer tot het patriottisme van de Fransen heeft bijgedragen, dan Napoleon of Quatorze Juillet. Een leuk boek, dat zo nu en dan nog wel eens op marktplaats.nl opduikt.

Door Fred van Slogteren, 10 mei 2018 12:00

Andere Jan Lutz

Beste Fred
Op 15 november 2012 heb je al eens over dit boek geschreven. Ook toen noemde jij de illustrator Jan Lutz als auteur. Op 1 januari 2014 gaf Richard van Schoonderwoerd als reactie dat een andere Jan Lutz de auteur was nl. de sportjournalist van Het Binnenhof en het Rotterdamsch Nieuwsblad. Richard meldde nog dat hij zelf voor de verwarring heeft gezorgd en dat diverse websites de fout hebben overgenomen.
Welnu Jan Christiaan Engelbert Marie Lutz , geboren 1911 en overleden 1969, de sportjournalist dus, was de auteur. Ik heb hem persoonlijk gekend. Hij was in het begin van de jaren vijftig met Jan Cottaar, Ru de Grood en Martin Duyzings , zowat de enige Nederlandse journalisten die de Tour volgden. Zelf heb ik ook nog een exemplaar van het boek met o.a. een voorwoord van mijn vader
Het boek is uitgegeven door uitgeverij Nelissen. Opmerkelijk is dat de tekenaar Jan Lutz ook regelmatig werkte voor dit bedrijf. Het zou mij niet verbazen dat de tekeningen in het boek wel van de tekenaar Lutz zijn, maar dit staat nergens vermeld
Gr. Pierre
Geplaatst door Pierre Pellenaars, 10 mei 2018 13:25:53

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web