Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 12 mei …

Al zou je het gezien zijn babyface niet zeggen is de Amerikaanse wielrenner Joe Dombrowski vandaag 27 jaar geleden geboren in Marshall, Virginia. Hij was als kind een echte sportjongen die al vroeg in de weer was als zwemmer en als hardloper.

De fiets kwam iets later op zijn weg, maar toen hij die als manier om sport te bedrijven had ontdekt was het hek gelijk van de dam. Hij koos voor mountainbiking omdat wegrennen hem wat saai leek.

Zijn racefiets gebruikte hij zowel als vervoermiddel als als trainingsattribuut tot iemand hem duidelijk maakte dat koersen op de weg allesbehalve saai is, maar dat je het moet begrijpen om het leuk te vinden. Nadat hij het enkele malen had geprobeerd, was hij voor de MTB-sport verloren.

Hij werd zo’n echte Amerikaanse college-atleet die gestimuleerd door een studiebeurs de studie ernstig liet lijden onder zijn sportieve passies. Als lid van het Haymarket Bicycles Team boekte hij zijn eerste successen.

Dat leverde hem een verbintenis op met het opleidingsteam van Trek-Livestrong, in de jaren dat Lance Armstrong nog bij dat project was betrokken. Hij kwam in de nationale selectie voor eliterenners onder de 23 jaar en had daarmee in 2011 een plaatsje in de lift naar de WorldTour veroverd.

Zijn begeleiders hadden toen allang door dat er een goede klimmer in hem stak en dat toonde hij ondubbelzinnig aan toen hij in Italië de Baby Giro won en diverse grote ploegen hem een contract aanboden.

Hij koos, ambitieus als hij is, voor het hoogste en het beste en tekende begin 2013 bij Team Sky. Halverwege zijn eerste seizoen openbaarde zich de eerste tegenslag. Een ernstige knieblessure hield hem bijna een jaar aan de kant.

Toen hij weer mocht beginnen, kwam hij er al gauw achter dat de knie niet genezen was en een operatie noodzakelijk was. Daarmee ging ook de rest van het seizoen 2014 aan hem voorbij.

Inmiddels had Team Sky het geloof in hem verloren, maar bij Cannondale-Garmin mocht hij op een revanche hopen. Hij liet in de Ronde van San Luis zien dat er weer op hem gerekend kon worden en bevestigde dat nogmaals in de Ronde van California met een vierde plaats in de eindstand met een achterstand van 1’14” op winnaar Peter Sagan en één plaatsje voor Robert Gesink.

Na het in eigen land winnen van de Ronde van Utah (foto 1), maakte hij furore met een sterk optreden in de Ronde van Spanje waar hij in de bergetappes liet zien een aanvaller te zijn die op termijn het podium in een grote ronde zou kunnen halen.

In 2016 debuteerde Joe in de Giro en liet andermaal zien dat hij bergop grote mogelijkheden had. Helaas was Rigoberou Urán zijn kopman en was hij gebonden aan de stalorders, evenals later dat seizoen in de Vuelta toen zijn ambities voor die van Andrew Talansky moesten wijken.

Een zware val een week voor zijn tweede Giro zorgde ervoor dat hij in Milaan onopvallend de finish haalde, net als hij later dat seizoen vrij anoniem de Vuelta uitreed. Zijn opvallendste prestatie was vorig jaar zijn derde plaats in een zware bergetappe in de Ronde van Zwitserland.

Hij rijdt op dit moment met rugnummer 154 rond in de Giro en hij zal wel beseffen dat hij in het harde wereldje van de WorldTour iets zal moeten laten zien om in de hiërarchie van zijn ploeg EF Education First nog progressie te maken óf de rest van zijn carrière als een goede knecht vooral intern waardering te oogsten.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 12 mei 2018 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web