Uit de wasserette van Henk …

Léon van Bon gold volgens ploegarts Geert Leinders in de jaren dat hij voor Rabobank reed als een onwaarschijnlijk supertalent die zo maar aan het ontbijt kon zeggen, ik ga vandaag maar weer eens winnen en het dan nog deed ook.

Zo'n mededeling zouden zijn generatiegenoten Erik Dekker en Michael Boogerd nooit over hun lippen hebben gekregen, want die moesten het volgens Leinders hebben van inzet en focus, en ze hebben bewezen dat je daar vaak verder mee komt.

Van Bon heeft een mooie erelijst, maar die had volgens de kenners nog veel mooier kunnen zijn als hij die andere kwaliteiten had gehad. Hetzelfde geldt overigens voor zijn collega Max van Heeswijk die ook als zodanig door Leinders is bestempeld.

Van Bon heeft zich daarom nooit echt prettig gevoeld bij Rabobank. Omdat ze daar bijna allemaal uit de opleidingsploeg zijn voortgekomen, had de sfeer in de ploeg, volgens veel renners van toen, iets van een kleuterklas.

Het was voor een onafhankelijke geest als Van Bon dan ook een verademing toen hij in 2003 tekende voor Lotto-Domo, na eerst een jaar voor Domo-Farm Frites te hebben gereden. In 2005 ging hij over naar Davitamon-Lotto, maar dat was gewoon dezelfde ploeg met een iets andere sponsornaam.

Daar was hij gelukkig, zeurden ze niet aan zijn kop en kon hij zelf bepalen wanneer de dag was aangebroken dat hij aan zijn water voelde dat het weer eens tijd was voor de woorden: “Ik ga vandaag maar weer eens winnen.”

Zo vlinderde hij door zijn carrière en een bewijs voor zijn ongebonden karakter was het feit dat hij na een mislukt jaar terug bij Rabobank ervoor koos om met het Marco Polo Cycling Team de wereld door te trekken en in exotische landen in Afrika en Azië te gaan koersen.

En, ’s winters zesdaagsen rijden, op zijn oude liefde de baan. Als pistier werd hij landelijk bekend toen hij als amateurrenner bij de Olympische Spelen van Barcelona een zilveren medaille won bij het onderdeel puntenkoers.

In zijn hart is hij altijd de amateur en levensgenieter gebleven die hij was en intens van zijn carrière genoten en het nooit erg heeft gevonden dat zijn erelijst niet in verhouding staat tot dat onwaarschijnlijke talent.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 9 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web