Uit de stalling van Peter R. de Fiets ...

Mario Rossin was een begaafd technicus, die alles van lastechniek wist en dat bracht hem er toe in 1974 een fietsenfabriek op te richten, met zijn eigen achternaam als merk.

Van meet af aan werd de goede kwaliteit onderkend en het merk is vaak materiaalsponsor geweest van een grote ploeg. Daarom hebben beroemde renners op zijn fietsen gereden en er successen mee behaald.

Roger De Vlaeminck, Jean-Paul van Poppel, Evgeni Berzin, Pjotr Ugrumov, Richard Virenque, Moreno Argentin, Sean Kelly en natuurlijk Hennie Kuiper zijn enkele namen die op een Rossin hun palmares hebben verfraaid.

De hoofdsponsors waren onder andere Mobilvetta, Verandalux en de Belgische meubelgigant Jacky Aernoudt. Bij die laatste twee ploegen waren Fred De Bruyne en Jose De Cauwer ploegleider.

Goudkuip, zoals Kuiper in zijn gloriejaren wel liefkozend werd genoemd, verraste in 1975 alle Belgen, waaronder Merckx, De Vlaeminck en Maertens, door in Yvoir in het hol van de leeuw met de geweldige hulp van Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann de wereldtitel op te eisen.

Als ploegleider stond onze Tukkerse ‘gentleman’ aan de fundamenten van de vermaarde Motorola-ploeg en de indrukwekkende carrière van Lance Armstrong.

In dienst van Jacky Aernoudt en Verandalux werden de prestaties van Kuiper geleverd op een rode Rossin met witte letters. Mijn Rossin is echter wit/blauw met gele letters en daarom vermoed ik dat hij uit de pre-Kuiper periode stamt.

Let bijvoorbeeld eens op het detail bij de zadelstrop, waar de naam meestal staat ingefreest, terwijl hier de letters Rossin als het ware op het frame liggen, wat veel arbeidsintensiever is.

Iedere wielerliefhebber ziet Hennie nog staan bij Hem op de Rue du Calvaire met z’n afgelopen tube en een slag in z’n achterwiel. Later is op diezelfde plaats een standbeeld onthuld in aanwezigheid van onder andere Jan Janssen en Dries van Agt.

Het Dieseltje won in zijn carrière behalve Parijs-Roubaix ook de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije en Milaan-San Remo. De laatste klassieker op een Rossin!

Foto’s: © Peter Ravensbergen

Door Peter Ravensbergen, 8 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web