Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 9 mei …

François Faber is de geschiedenis ingegaan als de eerste niet-Fransman die de Tour de France won, maar dat is maar gedeeltelijk juist. Hij was een halve Fransman, want zijn vader was een Luxemburger en zijn moeder een Française.

Hij is wel in het Groothertogdom geboren, maar hij heeft bijna zijn hele korte leven in Parijs gewoond. Hij was een grote sterke vent met een klein hartje. Hij werd dan ook de goedmoedige reus genoemd.

Met zijn 1 meter 80 bij een gewicht van ruim 90 kilo was hij iemand die je in die tijd niet over het hoofd zag, al zijn de mensen tegenwoordig gemiddeld een stuk langer. Hij kon als wielrenner alles.

Hij was een sterke rouleur, hij kon in de cols bij de beste klimmers aanklampen en als het op sprinten aankwam dan hadden ze een kwaaie aan hem. De Tour die hij won, die van 1909, was een van de zwaarste uit de geschiedenis.

Geen zonnetje te bekennen, alleen maar regen, wind en zelfs natte sneeuw. Er viel zoveel regen dat de onverharde wegen in de bergen in beken veranderden en de renners door de geulen heen moesten baggeren.

De Tour van 1909 is nog steeds de koudste uit de geschiedenis. De totale afstand was 4497 kilometer verdeeld over veertien etappes. De langste rit was 415 kilometer en de kortste 251. Van de 150 vertrekkers kwamen er slechts 55 in Parijs aan.

Ze kwamen daar meer dood dan levend over de eindstreep, behalve die onverwoestbare reus met de Luxemburgse nationaliteit. Hij klaagde geen moment, maar genoot blijmoedig van iedere kilometer. Hij won in die Tour zes etappes waarvan vijf achter elkaar.

Dat is meer dan een eeuw later nog altijd een record. Hij startte negen keer in de Tour, maar het is bij die ene overwinning gebleven. Dat kwam voornamelijk door het ploegbelang, want hij reed voor het fietsenmerk Alcyon.

Een sterke formatie, zo niet de sterkste met meerdere kandidaten voor een Tourzege. De meeste van die kanshebbers hadden de Franse nationaliteit dus was de Luxemburger meestal niet de eerste die steun van de ploeg mocht verwachten.

De erelijst van François Faber is desondanks indrukwekkend, mede omdat er ook nog zes klassiekers op staan en zijn carrière al vroeg werd afgebroken door de Eerste Wereldoorlog. Hij werd niet voor militaire dienst opgeroepen voor het Franse leger, maar sloot zich vrijwillig aan bij het Vreemdelingenlegioen.

De goedmoedige reus sneuvelde anoniem in een loopgraaf op het slagveld van Arras. Daar was de grond net zo doorweekt als de bergpaden in de Tour van 1909, alleen werd dat niet door de regen veroorzaakt, maar door het vele bloed dat in die verschrikkelijke oorlog is gevloeid.

De datum van zijn overlijden is 9 mei 1915, vandaag 103 jaar geleden. François Faber werd slechts 28 jaar.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 9 mei 2018 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web