Het was me het weekje wel …

Het kan niemand ontgaan zijn dat de Giro d’Italia van start is gegaan. Voor de 101ste keer en nog wel in Jeruzalem in feite in een oorlogsgebied. Als Hamas zou willen dan kunnen ze zo een raket afvuren op de karavaan.

De weinige sympathie die ze in de wereld genieten zou daarmee in een klap teniet worden gedaan, lijkt en zelfs een wielerliefhebber als Dries van Agt zou zich van ze afwenden. Hoewel, toen hij nog minister-president was vergeleek hij zichzelf graag met een taai reptiel.

Maar goed het roze circus draait en vertrekt morgen al weer naar het Italiaanse eiland Sicilië en dan kan de Giro echt beginnen. Met voor Tom Dumoulin (foto 1) het prettige gevoel dat hij zijn voornaamste concurrenten voor de eindzege al op achterstand heeft gezet.

Thibaut Pinot staat op 34 seconden, Froome op 38, Chaves op 47, Aru op 51 en Lopez op 57. Dat is lekker beginnen, nog afgezien van de morele optater voor die mannen toen ze kennis namen van de tijd van Dumoulin en de wijze waarop hij over dat lastige parcours vloog.

Dat was gewoon indrukwekkend, die jongen is dit jaar wederom gegroeid en ik heb het gevoel dat hij weer een stuk sterker is geworden. Hij had een moeilijk voorjaar maar staat nu geheel op punt en op het juiste moment pieken is ook een kwaliteit.

Terug in Italië begint het lastiger te worden, maar de ploeg die hem terzijde staat lijkt me sterker dan vorig jaar. Hoewel dat natuurlijk nog moet blijken. Ik zag die kleine Sam Oomen (foto 2), die in de tijdrit maar twee seconden op Froome moest toegeven gisteren geweldig werk doen in de kop van het peloton.

Het lijkt het jaar van zijn doorbraak en dat kan hij in de komende drie weken laten zien. Hij moet de helper van Tom worden die hem in het hooggebergte het langst kan bijstaan. En verder kan Tom natuurlijk rekenen op Ten Dam en Curvers, twee oude gelouterde frontsoldaten.

De ploegen rijden voor het eerst met een man minder en het wordt daardoor moeilijker voor een ploeg om de koers te controleren. Daarom zullen er allianties worden gesmeed om de zaak in de hand te houden.

LottoNL-Jumbo lijkt onder de ploegen de aangewezen formatie om met Sunweb in de slag te gaan. Als Dumoulin cs een oogje dichtknijpen als Gesink op avontuur gaat om een rit te winnen, en ook Bennett een plaatsje in de top van het klassement gunnen dan kunnen het voor Nederland mooie weken worden.

Gisteren in de eindsprint zag ik Danny van Poppel (foto 3) echt falen in de laatste honderden meters. Hij werd goed gebracht, maart reageerde veel te laat met uit het wiel komen, waardoor hij opgesloten raakte en direct kansloos was. Hij heeft de inhoud om net als Viviani vol in de wind buitenom te komen, maar daar maakte hij geen gebruik van.

Maar hij krijgt wellicht nog kansen. Voorlopig is het vizier gericht op aanstaande donderdag als de renners op de top van de Etna gaan finishen. Hoewel het een stijgingspercentage van gemiddeld 6,5 procent niet echt lastig is zal daar de eerste schifting plaatsvinden en valt het klassement voorlopg in de plooi, zoals de Belgen zeggen.

Die Belgen zullen we in de komende weken niet horen, want we zijn veroordeeld tot Eurosport. Jeroen Van Belleghem en Karsten Kroon verzorgen er het commentaar. Ik ben er minder kritisch over dan de opmerkingen die ik al  op de sociale media heb gelezen. Ik vind hun commentaar niet slecht, maar vraag me af waar José Been is gebleven.

Vandaag een makkelijke rit naar Eilat over 229 kilometer, waarin weinig zal gebeuren, vermoed ik. De renners van Israel Cycling Academy zullen zich wel weer laten zien maar het zal wel een massasprint worden. Ik tip Danny van Poppel,die zich wil revancheren. Misschien kan broer Boy hem nog eens lanceren. Zal moeder Leontien leuk vinden.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 6 mei 2018 10:00

Jose Been

Laat dat irritante mens aub achter het fornuis staan
Geplaatst door Cor Veerman, 06 mei 2018 14:06:22

mag het?

Mag het ietsje vrouwvriendelijker, meneer Cor Veerman?
Geplaatst door Fred, 07 mei 2018 07:26:09

José Been (2)

Smaacken verschillen. Ik vind José Been een verademing voor de verslaggeving in de wielersport. Zeker als ze samen met Karsten Kroon als duopresentator in de weer is. Dat koppel uit (oorspronkelijk) Dalen is aan elkaar gewaagd. Wij -ouwe l*llen- zijn veel te krampachtig conservatief. Ze geeft blijk er verstand van te hebben, ook van zaken als materiaal etc. Oké dat ze ook af en toe aangeeft dat ze een bepaald truitje leuker vind dan een andere exemplaar neem ik graag op de koop toe, dat is dan het vrouwelijke tintje. Ik stem vaak af op Eurosport speciaal voor haar (en duo's als Nick Stöpler, Bobby Traksel etc...). Want die chauvinistische Belgen kramen al jaren hetzelfde verhaal uit op de BRT (of hoe heet dat tegenwoordig). In Nederland zijn Dijkstra en Ducrot bij de NOS ook wel te pruimen. Nee, prima zo, ga zo door José. Veel van ons zijn blijven hangen bij die zuurpruim en zichzelf verheerlijkende Mart Smeets... ;-)
Geplaatst door marcoV, 08 mei 2018 09:31:22

Jose Been

Heb begrepen dat Jose Been de wielerwedstrijden voor Eurosport niet meer becommentarieerd. Jammer, een verlies voor de zender want het was een nieuw fris geluid. Nu dus weer op de conservatieve tour?
Geplaatst door F. Zitter, 18 maart 2019 09:50:36

Jose Been

Tja, zoveel mensen zoveel meningen. Ik begreep juist dat er allerei facebook acties waren gestart om haar van het commentaar van Eurosport af te krijgen. 'Liefhebbers' die haar manier van commentaar geven maar niets vonden.
Tja, ook Mart Smeets en Ducrot konden en kunnen het niet altijd goed doen, en ook Herbert Dijkstra is ook niet altijd onfeilbaar. Het is een moeilijk vak, om urenlang de wedstrijd met zinvol en geaccepteerd commentaar te vullen.
Geplaatst door edo elfrink, 20 maart 2019 15:15:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web