Het balhoofdplaatje van Otto …

Vandaag een Italiaans plaatje, veel Italiaanser kan het niet, natuurlijk ter ere van de Giro d' Italia die vandaag van start gaat in Israël.

Na starts in onder andere Nederland en Denemarken is het verschijnsel om in een ander land van start te gaan ook voor de Giro niet ongebruikelijk meer. De Tour deed dat al veel langer en ook de Vuelta treedt regelmatig buiten de landsgrenzen.

De keuze voor Israël zal zeker tot in de hoogste politieke kringen van de EU doordacht en overwogen zijn, want de joodse staat in het zo rumoerige Midden-Oosten is weliswaar een bevriende natie, maar lang niet iedereen heeft sympathie voor het buitenlands beleid van Israël.

Een start in een land dat permanent in een staat van oorlog verkeert, is wellicht vragen om moeilijkheden. Maar goed, Israël mag, net als Oekraïne, Georgië ook meedoen met het Eurovisie Songfestival dus waarom zou er geen wielerronde mogen starten? Het is wellicht het meest veilige land ter wereld.

Israël is geen wielerland en een trainende wielrenner is er een grote bezienswaardigheid, zoals Tom Dumoulin deze week ontdekte toen hij op training in Jeruzalem langs de bekende bezienswaardigheden fietste en er zelf een bleek te zijn.

Het land wil kennelijk wel een wielerland worden, sinds een joodse multimiljonair vanuit Canada naar het beloofde land emigreerde en er een ProContinentale wielerploeg oprichtte en er een propagandist van de wielersport wil zijn.

Een formatie met zestien nationaliteiten onder de naam Israel Cycling Academy, een opleidingsploeg met enkele bekende namen als Ben Hermans en het schrikkelkind Rubén Plaza en verder veel jonge renners, waarvan er drie uit Israël afkomstig zijn.

Daarvan gaan er vandaag twee van start in de Giro, waarschijnlijk als eerste Israëliers in een grote ronde. Nou maar hopen dat er geen ongelukken gebeuren. Wat dit allemaal met dit mooie balhoofdplaatje te maken heeft?

Nou, eigenlijk niets, behalve dat Velital een merk was van de vooroorlogse Italiaanse wielrenner en beroemde framebouwer Giuseppe Olmo (1911-1992) uit Celle Ligure, wiens foto naast deze blog staat.

Het gaat vandaag tenslotte om de Ronde van Italië en al start de Giro misschien nog eens in Sydney of op de noordpool, er is ook nog zo iets als tradizione Italiano.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Otto Beaujon, 4 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web