Van de boekenplank van Wim …

DE RONDE VAN FRANKRIJK 1949

door de sportredactie van Het Volk

Morgen begint in Jeruzalem de 101ste editie van de Giro d’Italia en ik weet bijna zeker dat de komende drie weken om zullen vliegen. Tom Dumoulin wil voor de tweede keer winnen en Chris Froome wil naast de Tour en de Vuelta ook de Giro op zijn palmares.

Na afloop zal de aandacht zich direct verplaatsen naar de Tour de France die veertig dagen later van start gaat. In die periode moeten we ons vermaken met klein grut als de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland.

Koersen waarin we kunnen beoordelen hoe de vlag ervoor staat bij de favorieten. Om vanaf 7 juli weer helemaal in de ban te zijn voor wat toch het grootste wielerevenement van het jaar is: de Tour de France of zoals de Vlamingen consequent zeggen, de Ronde van Frankrijk.

Daarom deze week maar eens een van de honderden boeken die over het evenement zijn geschreven van de plank gehaald met een werkje dat geheel gewijd is aan de editie van 1949 die 69 jaar geleden werd gewonnen door een van de grootste renners aller tijden: Fausto Coppi.

De Nederlanders speelden toen geen enkele rol en van de zes landgenoten kwam er geen een in Parijs aan. Twee verdwenen er al in de vijfde rit, een in de zesde en in de tiende etappe stapten de resterende drie in de bezemwagen. Het optreden van Ru de Grood, een journalist als ploegleider was evenmin een succes.

Het was me natuurlijk wel een Tour met een totale afstand van 4800 kilometer, met het merendeel van de etappes ver over de 200 kilometer en twee zelfs over de 300. En dan nog twee tijdriten met een gezamenlijke lengte van 229 kilometer. Geen wonder dat van de 120 vertrekkers er slechts 55 Parijs haalden.

Over die Tour gaat dit boek, samengesteld door de sportredactie van het dagblad Het Volk onder leiding van de fameuze Jan Cornand, wiens werkplek permanent in een Gentse kroeg stond, met uitzondering van de drie weken dat de Tour duurde.

In vergelijking met de boeken die tegenwoordig over de Tour verschijnen is dit boekje uit 1949 de soberheid zelve, want het is gedrukt op krantenpapier en zeer goedkoop uitgevoerd als was het een gestencild blaadje van een arme sportvereniging uit de jaren vijftig. Het ademt de schraalheid van de naoorlogse jaren.

Het is verschenen vóór de Tour van 1949 en je moet het zien als een soort service aan de abonnees van Het Volk, een krant met veel wielersport in de kolommen en vanwege de organisatie van De Omloop Het Volk ook een internationaal aansprekende krant.

Jan Cornand was, ondanks zijn eeuwige dorst, decennialang een grote kenner van de wielersport die daar ook beeldend over kon schrijven. Zijn bijdrage aan dit boekje zal beperkt zijn, want het is voornamelijk statistisch.

Het is een zakelijk werkje, zonder gepassioneerde verhalen in de stijl van Karel Van Wijnendaele, dat van iedere tot dan toe verreden Tour beknopt de uitslagen geeft. Heel beknopt, want van iedere etappe worden slechts het aantal kilometers en de winnaar genoemd.

Verder staan de eerste twintig van de einduitslag erin. Iedere Tour wordt besloten met een summiere biografie van de winnaar. Van 1949 geeft het boekje per land een opgave van de vermoedelijke deelnemers.

Voor Nederland staan er vier namen: Jan Lambrichs, Huub Sijen, Henk de Hoog en Joep Savelsberg. De opgave is niet al te nauwkeurig, want de eerste drie zijn ook inderdaad gestart maar de Limburger Savelsberg heeft nooit de Tour gereden.

Het boekje geeft ook ruimte om de uitslagen per etappe in te vullen, maar de oorspronkelijke eigenaar hield het na rit 6 voor gezien. Waarschijnlijk omdat de Nederlandse ploeg toen al gehalveerd was en de andere helft ver in de achterhoede reed.

Het mooiste hoofdstuk is voor mij het in memoriam dat wordt gewijd aan de renners die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Een eerbetoon aan mannen als François Faber, Octave Lapize en Lucien Petit Breton en nog een hele reeks minder bekende namen.

Een leuk boekje dat inhoudelijk lijkt op de diverse Tourspecials die na de Giro het licht zullen zien.

Door Fred van Slogteren, 3 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web