Uit de wasserette van Henk ...

Adrie van der Poel was maar liefst twintig jaar beroepsrenner en in die tijd reed hij voor elf verschillende sponsors. Nadat hij twee jaar voor DAF Trucks had gereden, reed hij in 1983 voor Jacky Aernoudt, een Belgische ploeg.

Jacky Aernoudt was geen grote kapitaalkrachtige sponsor deze meubel- en tapijthandel in Oostrozebeke. Qua renners en ploegleiders mocht de formatie echter gezien worden. Fred De Bruyne en José De Cauwer waren als sportbestuurder niet de minsten.

Ook de renners waren niet de minsten met Hennie Kuiper en Eric Vanderaerden als kopmannen. Verder een aantal sterke Belgen als Dirk Demol en Guy Nulens en Nederlanders als Henri Manders en Frits van Bindsbergen.

Adrie van der Poel had nog niet de status die hij in latere jaren wel zou krijgen, nadat hij klassiekers had gewonnen. Zijn aandeel in de prijzenpot beperkte zich tot vier zeges op de weg, waarbij drie criteriums en twee veldritten.

Hij is er maar één jaar gebleven en is toen bij een reeks van andere ploegen terechtgekomen. Waarom hij zo vaak van werknemer is veranderd en waarom hij nooit het truitje van Raleigh heeft gedragen heb ik hem eens gevraagd.

Uit zijn antwoord begreep ik dat hij geen echte teamspeler was. Hij reed primair voor de belangen van Adrie van der Poel en dat wordt niet altijd geaccepteerd. Maar om voor anderen te knechten, was niet Adrie’s ambitie.

Wat Raleigh betreft stelt Adrie dat hij nooit door Peter Post is gevraagd. Hij is meerdere malen wel door Raas en Knetemann gepolst, maar dan was zijn antwoord steevast: als Post me wil hebben, dan moet hij dat zelf maar komen vragen.

Daar voelde de Amstelveense ploegbaas zich kennelijk te groot voor en daarom heeft een transfer naar de succesvolste Nederlandse wielerploeg aller tijden nooit plaatsgehad. Dat gebeurt als twee sterke karakters niet voor elkaar de minste willen zijn.

Overigens zal het Adrie worst zijn geweest, want hij heeft met zijn instelling een palmares bij elkaar gefietst waar je U tegen zegt. Het is het mooie van de wielersport dat er plaats is voor de meest uiteenlopende karakters, ook al wisten we dat nog niet toen hij dit truitje droeg.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 2 mei 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web