Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 3 mei …

Floris Gerts leek op weg naar een droomcarrière maar eind 2017 leek het opeens voorbij. Het sprookje begon in 2015 toen hij na een jaar bij het Rabobank Development Team een stageplaats kreeg aangeboden bij de Amerikaans/Zwitserse WT-ploeg BMC.

Hij greep die kans met twee handen aan en het sprookje werd nog mooier toen hij een jaar later een contract kon tekenen voor twee jaar. Hij presteerde behoorlijk, maar toch niet zo opvallend dat de WorldTour-ploegen in de rij stonden om hem in te lijven toen het contract was uitgediend en BMC niet verder met hem wilde.

Er volgden maanden van stress of hij zijn wielercarrière nog kon voortzetten of dat hij de studie geneeskunde weer moest oppakken. Het werd wielrennen toen hij op het nippertje (11 januari van dit jaar) nog kon tekenen bij Roompot-Nederlandse Loterij.

Hij dankte dat contract aan het feit dat teammanager Erik Breukink twee sterke renners (Hartthijs de Vries en Taco van der Hoorn) was kwijtgeraakt. Het seizoen was al begonnen en daardoor miste Floris de goede voorbereiding om zich op zijn terrein, de voorjaarsklassiekers, te manifesteren.

Zijn ploeggenoten Oscar Riesebeek, Brian van Goethem en Jan-Willem van Schip deden dat wel, maar Floris miste de power om er ook voor te gaan. Maar het is volgens mij een kwestie van tijd en aan de kansen die zijn Pro-Continentale ploeg krijgt om aan grote wedstrijden mee te doen.

Floris is geboren in Maastricht, maar dat is aan zijn tongval niet te horen. Zijn opa studeerde in Leiden en zijn vader ook en het was van jongsaf vanzelfsprekend dat ook hij in de sleutelstad zou gaan studeren en daar lid worden van de Leidse Studenten Vereniging Minerva.

Het werd geneeskunde en vanaf zijn achttiende jaar woonde Floris in een studentenhuis en was het feestvieren in combinatie met studeren. En daarnaast schaatsen, want zijn vader had op een behoorlijk niveau geschaatst en had zijn zoon geënthousiasmeerd om ook te gaan schaatsen.

Hij had talent, maar met al zijn andere bezigheden gunde hij zich niet de tijd om alles op het schaatsen te zetten. Hij werd een subtopper die besefte dat als hij naar de top wilde hij met de studie moest stoppen en zoveel hield hij nou ook weer niet van het schaatsen.

Wielrennen was leuker als vrijetijdsbesteding en de racefiets werd van een trainingsattribuut hoofdzaak toen hij zich als lid meldde bij de Leidse wielervereniging Swift, de vereniging die renners als Gerben Karstens en Joop Zoetemelk heeft voortgebracht.

Met zijn talent viel hij op en nam zelf het initiatief om bij een continentale ploeg te komen en daar het een en ander te leren. Zo fietste hij zich in de kijker en kwam als vanzelf het aanbod om zijn mogelijkheden verder te onderzoeken bij het Rabobank Development Team.

Hij was nog steeds bezig met zijn studie waar hij tot zijn bachelor was gekomen. Maar het wielrennen had hem in zijn greep en toen hij met ploeggenoot Daan Olivier een week naar de Franse Alpen trok om er te trainen begreep hij pas wat echt wielrennen aan de top inhoudt.

Aan het wiel van Olivier moest hij afzien als nooit tevoren en waar velen zouden hebben afgehaakt, daar werd het voor Floris een echte uitdaging om de top te gaan halen. Hij stopte met de studie en stortte zich voor honderd procent in het wielerleven.

Niet zonder resultaat, want als je opvalt bij een topploeg als BMC en je je plots in trainingskampen moet afbeulen met een aantal toprenners en aan tafel zit met mannen als Stefan Küng, Daniel Oss, Rohan Dennis, Richie Porte, Nicholas Roche, Sammy Sanchez en Greg Van Avermaet dan zit je bij wijze van spreken op de hogeschool van het wielrennen.

Dat is nu ten einde en Floris Gerts is terug op aarde. Als hij dit jaar goed presteert dan kan hij wellicht volgend jaar weer een stapje hoger komen. Bij de Jumbo-ploeg bijvoorbeeld, zoals die Nederlandse WorldTour-formatie volgens jaar zal gaan heten.

Iemand als Dylan Groenewegen maakte eerder die stap en die heeft het helemaal gemaakt op het hoogste niveau. Als Floris ook die stap kan maken dan is de kans dat we ooit op consult gaan bij dokter Gerts een stuk kleiner geworden.

De wielrenner Floris Gerts viert vandaag zijn 26ste verjaardag.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 3 mei 2018 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web