Het was me het weekje wel …

We leven in een tijd waarin we elkaar meedogenloos de maat nemen. De pers is daar heel duidelijk in, maar het grote publiek is daar zeer hypocriet in. Waar het hele land over onze premier heen viel, omdat hij vergeten was iets aan de Tweede Kamer te melden, daar kreeg na de dopingbekentenis van Karsten Kroon (foto 1) vooral Thijs Zonneveld ervan langs.

Facebook was dagenlang te klein om de boodschapper de meest verschrikkelijke dingen toe te wensen, terwijl hij in dit geval gewoon zijn werk deed. Thijs is journalist en het is zijn taak om dingen die het daglicht niet kunnen verdragen aan het licht te brengen. Dat is zijn werk want journalisten behoren luizen in de pels te zijn.

Thijs zette Karsten helemaal klem, zodat die niet meer onder een bekentenis uitkwam. Lieuwe Westra deed het vrijwillig in zijn aan een journalist gedicteerde boek met de titel Het Beest. Om schoon schip te maken en met een schone lei zijn leven na een aantal depressies weer op de rit te krijgen.

Er kunnen nu twee dingen gebeuren. Er gaan meer bekentenissen komen van oud-renners die met een bezwaard gemoed niet meer kunnen slapen, of het wordt weer voor jaren doodstil. Voor Karsten Kroon heeft het geen gevolgen. Hij gaat gewoon door met zijn vier banen en zijn vrijbuitersleven en Lieuwe kunnen ze niets maken, want die zit lekker met zijn Ingrid in Australië.

Vandaag eindigt de Ronde van Romandië en als er geen opzienbarende dingen gebeuren dan gaat de zege naar Primož Roglič, (foto 2) in dienst van LottoNL-Jumbo. Dat betekent dat de Nederlandse ploeg een prachtige zege op haar conto kan bijschrijven.

De formatie van Richard Plugge heeft met Primož Roglič goud in handen heb ik al eerder geschreven, want hij lijkt me op termijn in staat een grote ronde te winnen. Hij is een fenomenale tijdrijder, die bij het WK 2017 in het Noorse Bergen de beste was na een superieure Tom Dumoulin.

De Sloveen is ook een uitstekende klimmer en dat liet hij vorig jaar in de Tour de France zien toen hij in de zeventiende etappe van La Mure naar Serre Chevalier met daarin de Galibier aan de haal ging en na een indrukwekkende solo met een gedurfde afdaling met anderhalve minuut voorsprong over de streep kwam.

Hij zal na dat machtsvertoon ongetwijfeld aanbiedingen van andere ploegen hebben gehad, maar hij bleef bij de Nederlandse formatie waar hij samen met Kruijswijk voor het klassement zal gaan. Ik sla hem iets hoger aan dan Stevie Wonder en ik durf zelfs een podiumplaats te voorspellen.

Maar eerst gaan we virtueel naar Jeruzalem waar dit jaar de start plaatsvindt van de Ronde van Italië. Dat wordt hopelijk weer drie weken vol spanning genieten, ook al zal ik me lichtelijk ergeren aan de aanwezigheid van Chris Froome (foto 3).

Die man had daar niet mogen starten, maar geschorst moeten zijn. Niet omdat hij vanuit puur chauvinisme bij uitstek de renner kan zijn die Dumoulin van een tweede roze zege afhoudt, maar omdat er zoals zo vaak door de UCI met twee maten wordt gemeten.

Froome had net als alle andere dopingzondaars binnen een paar weken na het vaststellen ervan berecht en geschorst moeten zijn. Zoals een hele lijst van coureurs met grote namen.

Het is de macht van Team Sky en de Britse bobo's binnen de UCI die ervoor heeft gezorgd dat dat nog niet is gebeurd en dat zorgt tot op de dag van vandaag voor competitievervalsing.

De UCI die er altijd prat op gaat dat het, in tegenstelling tot veel andere sportbonden, het dopingprobleem altijd transparant en zonder aanziens des persoons heeft aangepakt, heeft in deze zaak enorm gefaald.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 29 april 2018 12:00

Weer een 'held' ontmaskert

En weer zijn er twee van een voetstuk gevallen. In dit geval Kroon en Westra. Waarbij de manier waarop het gebeurt, iets zegt over wat deze oud-wielrenners als mens in de aanbieding hebben.

Ik lees geen Facebook, Instagram of Twitter. Heb daarom ook geen idee hoe het gezonde verstand van deze wereld zich daarop uit. Als ik Fred mag geloven, is vooral de boodschapper van het slechte nieuws, in dit geval Thijs Zonneveld, de boosdoener.

Ik ben bang dat hij dat nog een tijdje zal blijven. De drek emmer met voormalige gebruikers en nog steeds geadoreerde wielerhelden is nog lang niet leeg.

Daarom mijn complimenten aan Thijs. En een verzoek: Blijf graven en ontmaskeren, laat geen spaan heel van de helden van vroeger die dat niet zijn. In hun kielzog krijgen het de sjoemelaars van nu steeds lastiger... trek een streep door de hun toegevallen adoratie. En laat je al helemaal niets gelegen liggen aan van de anonieme vuilspuiters op de moderne media.
Geplaatst door Joep Scholten, 30 april 2018 21:44:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web