Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

© Peter Ravensbergen

“Dit bedrijf is in 1919 in Amsterdam opgericht door Matheus Antonius de Jong, die met een compagnon een fietsenwinkel begon met daarachter een reparatiewerkplaats. Het ging zo goed dat De Jong in 1924 een rijwielfabriekje opstartte. De eerste vestiging was in de Looierstraat in de Amsterdamse Jordaan en later verhuisde het bedrijf naar de statige Marnixstraat, met twee grote winkeletalages aan de straatkant. Een dure locatie, waardoor De Jong eind jaren vijftig gedwongen werd naar een bedrijfspand in Hilversum te verhuizen. De merknaam Joco staat voor De (Jo)ng & (Co). Op het balhoofdplaatje van deze Joco staat nog Amsterdam vermeld, dus moeten we dit dit raceframe dateren ergens in de jaren vijftig. Het framenummer dat onder de bracketpot vermeld staat is G.1366 of 6.1366, het verschil is niet goed te zien. Wie weet meer van de framenummering die Joco hanteerde? M.A. de Jong, in de wielrennerij ook wel bekend als Rooie Toon, werd geboren in 1902 en maakte door zijn vakmanschap prachtige frame’s. Hij was een geweldige vakman die zijn kennis en ervaring ...

... ook overbracht op jongeren, zoals de later vermaard geworden framebouwer Jasper Bouma. Hoewel zijn producten wel eens smalend gasbuizenfietsen werden genoemd, is dit prachtige Europa frame gemaakt van rank stalen Reynolds 531 buizen. De padden zijn van Simplex en de mooi gekrulde lugs zijn van Nervex. Voor die tijd werden de frames zeer gewaagd in drie kleuren gespoten. De grondkleur is goud met rode en groene facetten en alles is prachtig met goud afgebiesd. Ik ben deze fiets aan het restaureren en sinds kort zit het originele Stronglight stalen bracket er weer in. Zelfs in die tijd al met een holle as. De verchroomde stalen voorbouw zit er ook weer op. Origineel is ook de Simplex commandeur voor de bediening van het 4 pignon. De Jong was een groot liefhebber van de wielersport en zelfs op zijn 88e jaar (!) nog bloedfanatiek. Er kon geen gentlemankoers georganiseerd worden of hij was van de partij. Met recht kan gezegd worden dat hij in het harnas stierf. Hij viel over een putdeksel in een wedstrijd in Tiel. Heel zijn leven stond in het teken van de wielersport.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 12 juni 2007 8:00

Frame nr

IK denk dat het een 6 moet zijn de G ik heb een aantal jaren bij Joco in Hilversum gewerkt,een collega van mij dreef de frame nrs in de frame,s en nooit gezien dat hij ook letters gebruikte en die cijfers werden in een boek opgetekend,misschien in de periode Amsterdam dat er wel een letter voor de cijfers kwam.

Geplaatst door J.A. Jacobs, 16 november 2007 22:14:22

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web