Uit de wasserette van Henk …

Chocolade Jacques was in het begin van de jaren tien een Belgische wielerploeg die vier jaar heeft bestaan. Het bedrijf werd in 1896 opgericht door ene Antoine Jacques uit Verviers. Het bedrijf claimt de uitvinder te zijn geweest van de chocoladereep.

In België wereldberoemd, wilde Chocolade Jacques 14 jaar geleden ook daarbuiten naam maken en de wielersport werd gekozen om dat voor elkaar te krijgen. Met een teammanager als Christophe Sercu en enkele bekende oud-renners als Walter Planckaert en Johan Capiot als ploegleiders werd in 2004 een ploeg geformeerd die dat jaar ook aan de Tour deelnam.

De bekendste renners waren in dat beginjaar Davy Bruylandts, Leonardo Duque, John Gadret, Francesco Planckaert, Geert Verheyen en nog zo wat mannen die in hun beste jaren tegen de top aanschuurden.

In dat eerste jaar zat er in de ploeg ook een contingent Nederlanders veelal afkomstig uit ploegen waar ze te licht waren bevonden of op leeftijd raakten en het contract niet werd verlengd.

Bart Voskamp, Jan van Velzen, Rik Reinerink, Gerben Löwik, Jans Koerts en Bert Hiemstra stonden in 2004 onder contract bij Chocolade Jacques en van Hiemstra kreeg ik dit truitje. Hij heeft het maar een jaar gedragen, want de ploeg werd daarna een steeds meet Belgische aangelegenheid.

Bert Hiemstra kwam bij Chocolade Jacques terecht nadat hij vier jaar bij Rabobank had mogen proberen door te breken. Veel kansen kreeg hij niet en het is hem dan ook niet gelukt. Daarom werd eind 2003 zijn contract niet verlengd.

De Groninger was best een goede renner, maar wellicht iets te bescheiden. Hij begon bij de prestigieuze bankiersploeg in 1996 als stagiair en die status werd halverwege dat jaar omgezet in een contract. In 1999 maakte ik kennis met hem in de Grote Prijs Wallonië.

Kort nadat koersdirecteur Ferdinand Bracke met de vlag de neutralisatie had opgeheven, meldde de Tourradio dat een renner van Rabobank een lekke band had gekregen.

Gezeten naast ploegleider Adri van Houwelingen werd ik in mijn stoel gedrukt, toen hij uit het peloton ploegleiderswagen demarreerde en een dot gas gaf. In no-time waren we bij Hiemstra aangeland.

Terwijl de mekanieker een nieuw wiel stak had ik even gelegenheid om met de getroffen renner te praten. Ik weet niet eens meer wat ik vroeg en wat zijn antwoord was, want voor ik het wist zat hij weer op de fiets om in het peloton terug te keren.

Ik ben hem later nog weleens tegengekomen op Bike Motion waar hij in een stand rugzakken verkocht voor fietstoeristen. Hij herinnerde zich onze ontmoeting toen we elkaar hartelijk de hand schudden.

Een aardige jongen uit Groningen die wellicht het talent had om een goede wielrenner te zijn, maar het meedogenloze karakter daarvoor miste. Ik hoop dat het goed met hem gaat en hij zijn draai in het leven heeft gevonden.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 25 april 2018 10:13

Bert Hiemstra

Bert woont tegenwoordig in Liempde en volgens mij gaat het goed met hem.
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 25 april 2018 20:53:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web