Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Het is dit jaar een halve eeuw geleden dat Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour de France won. Dat dit een uitzonderlijke prestatie was, die hem nog maar door één Nederlander is nagedaan, kunt u lezen in zijn geactualiseerde biografie die in juni a.s. verschijnt.

Dat de naam Jan Janssen na vijftig jaar nog steeds niet is vergeten, komt ook door wat hij na zijn wielercarrière is gaan doen. In 1973 stopte le professeur aux lunettes met wielrennen en hij had geen idee wat hij zou gaan doen.

Als een donderslag bij heldere hemel bood de Belgische fietsenfabrikant Flandria hem aan om onder zijn naam fietsen te gaan verkopen. En zo is Jan Janssen er in gerold. De verkoop ging niet slecht, maar onze Tourwinnaar was over de kwaliteit niet te spreken.

Hij brak met Flandria en hij liet frames maken bij kleine constructeurs in België en assembleerde ze in eigen beheer. Zo groeide er langzaam een fabriek, hoewel de toelevering vaak te wensen overliet, een euvel waar een perfectionist als Jan Janssen slecht tegen kon.

Op de rijwielbeurs in Parijs ontmoette hij de heer Dumas, fabrikant van de kwalitatief hoogwaardige Vitus-frames. Jan was op slag verliefd op de vederlichte gelijmde aluminium fietsen en hij werd importeur voor de Benelux.

Het liep geweldig en op een gegeven moment reed het halve peloton op Vitus, inclusief de Ier Sean Kelly die bij elke nieuwe werkgever bedong dat hij alleen wilde tekenen als hij op een Vitus mocht rijden.

Dan werd de fiets in de sponsorkleuren gespoten zodat niemand het verschil zag. Dumas overleed een paar jaar later echter plotseling en zijn fabriek gleed onder het bewind van zijn nabestaanden langzaam af tot de poort noodgedwongen door de curatoren gesloten werd.

De hier afgebeelde Jan Janssen fiets dateert uit de periode tussen Flandria en Vitus in. Hij is bij benadering dertig jaar oud en afgemonteerd met vroege Shimano onderdelen. Het frame is waarschijnlijk gemaakt door de Belgische constructeur Dija, met wie Jan in die periode veel zaken deed.

Het stickertje WBR wil zeggen dat hij verkocht is door de Rotterdamse racespeciaalzaak Willem Buitendijk Rijwielen, destijds dealer van Jan Janssen Fietsen. Het is een puntgaaf model.

In 1978 werd Jan ploegleider en materiaalsponsor van een amateurwielerploeg, maar dat duurde niet lang omdat de doordouwer en gifkikker uit Nootdorp maar moeilijk kon leven met de mentaliteit van de toenmalige amateurrenners.

Inmiddels staat Jan Janssen Fietsen in Hoogerheide onder leiding van Jan junior en diens jongere broer Pierre, terwijl Jan senior van het leven geniet en soms zijn zonen bijstaat met PR-werkzaamheden.

Hij is nog zeer bij het bedrijf betrokken en er is een leuke anekdote die aangeeft hoe fier hij op de karretjes is die zijn naam dragen. Jan fietst nog regelmatig in de Franse Alpen en bij een beklimming passeerde hij eens een fietstoerist, die daar niet van gecharmeerd was.

De man ging op de pedalen staan en haalde op zijn beurt Jan weer in. ‘Ik rij op de fiets van een groot coureur’ zei hij uit de hoogte. ‘Met die grote coureur spreekt u op dit moment’, reageerde Jan en de mond van de Fransman viel open van verbazing. Zo zout had hij het nog nooit gegeten.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 24 april 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web