Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Ik heb vijf Flandria’s in mijn verzameling. Tussen de oudste en de jongste zit zo’n dertig jaar. Flandria is een van de bekendste merken uit Vlaanderen dat zo’n 25 jaar actief is geweest als sponsor van een grote wielerploeg.

Het begon in 1962 toen de Tour de France van de landenformule overschakelde op merkenploegen. Faema-Flandria had toen een sterke ploeg gegroepeerd rond superkampioen Rik Van Looy. Er zaten ook twee Nederlanders in.

Dat waren Piet van Est en Huub Zilverberg. De hoogtijdagen van de ploeg lagen in de jaren zeventig met renners als Maertens, Pollentier en Demeyer en later met de gebroeders De Vlaeminck, Leman en Joop Zoetemelk.

De grote man achter het succes was Briek Schotte, de ploegleider. Of dat juist is moet worden betwijfeld, want d’n Briek, toch een groot renner geweest, stond niet bekend om zijn strategische aanpak.

‘Allez koersen mannen’, was wel het hoogtepunt in zijn arsenaal aan tactische aanwijzingen. Als je hem tenminste kon verstaan, want zijn rap uitgesproken Vlaams was zelfs voor Vlamingen moeilijk te volgen.

Het succes moet natuurlijk verklaard worden uit de kwaliteit van de renners die het met uitzondering van Zoetemelk, goed met elkaar konden vonden. Vooral Freddy Maertens heeft met zijn vele overwinningen een grootaandeel in de niet te stuiten stroom van successen geleverd.

Bekend is ook het verhaal dat de twee broers, die eigenaar van Flandria waren, ruzie kregen en met elkaar braken. De productiehal werd in tweeën gedeeld en er werd een muur in gemetseld.

Aan de ene kant werd de productie van Flandria voortgezet en aan de andere kant kwam een nieuw merk van de band met de naam Superia. Rik Van Looy was de eerste die met een paar van zijn knechten, overstapte.

Flandria staat als merk niet hoog aangeschreven. De kwaliteit kan erg verschillen en ik vermoed dat de grote renners die voor Flandria hebben gereden, gewoon een in de Flandria-kleuren overgespoten maatfiets hadden, gemaakt door een gerenommeerde framebouwer.

Ik weet dat Peter Post, die jaren voor Flandria reed, op een overgespoten RIH fietste en Joop Zoetemelk op een Jabo. Misschien weet iemand nog meer voorbeelden?

Het zag er best wel aardig uit zo’n Flandria fiets. De buizen zijn mooi rood met een witte manchet en de lugs zijn mooi met goud ingebiesd.

Ze zijn meestal Frans afgemonteerd met een Huret versnellingsapparaat, Normandi naven, Mavac velgen, Nervar trapstel, Weinmann remmen en een Titan zadelpen.

De naam Flandria is ontleend aan de Vlaamse renners die in de jaren dertig met de boot naar Amerika overstaken om daar zesdaagsen te rijden. Dat groepje stond daar bekend als Flandria.

Door Peter Ravensbergen, 10 april 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web