Het was me het weekje wel …

Het was me inderdaad het weekje wel. Drie overwinningen voor Nederland. Twee individueel en een voor een Nederlandse ploeg. Te beginnen op eerste paasdag met de geweldige victorie van Niki Terpstra in de Ronde van Vlaanderen.

Toen volgde op de woensdag de schitterende sprintzege van de jonge Fabio Jakobsen in de Scheldeprijs. Een jong talent met de potentie binnen enkele jaren een topsprinter te worden.

De derde zege komt op naam van de LottoNL-Jumbo ploeg die met de Sloveen Primož Roglič de overwinning in de Ronde van het Baskenland wist binnen te slepen. Wat is die jongen goed en voor mij in potentie een renner die op termijn een grote ronde kan winnen.

Hij kan klimmen en hij kan tijdrijden. De wijze waarop hij gisteren in zijn eentje de koers controleerde, met in de finale geen ploeggenoten meer in zijn buurt, was grote klasse. Met Roglič heeft Jumbo goud in handen.

De overwinning van Jakobsen was eveneens verrassend en de twee lengten die hij van de rest wegspurtte was indrukwekkend, ook al waren enkele topsprinters uit de strijd genomen, na het zoveelste spoorwegincident.

Eén van de slachtoffers van de jurybeslissing was Dylan Groenewegen, die tot de groep behoorde die de neergaande spoorbomen, het rode licht en het getingel negeerde. Hij stond wel gelijk te sputteren alsof hem groot onrecht was aangedaan, maar de jury had met zijn eliminatie groot gelijk.

Koersen is al gevaarlijk genoeg en dan ga je dat niet nog eens opzoeken. Dat moet een ervaren renner weten en niet net doen alsof regels er zijn om te negeren. Laat het een goede les voor hem zijn en nooit meer roepen dat hij niet meer naar de Scheldeprijs zal terugkeren.

Dat maakt hij niet uit, maar de ploegleiding en dan moet hij niet zulke domme dingen roepen, ook al heeft hij na afloop spijt betuigd. Er zijn grotere renners dan hij in het verleden tot de orde geroepen.

Tenslotte Niki Terpstra, de renner die in Vlaanderen niet geliefd schijnt te zijn omdat hij zo Ollands is. Niki leverde een geweldige prestatie die hem voorgoed tot een van de tenoren van de voorjaarsklassiekers maakt.

Of hij dat kunstje vandaag kan herhalen? Alles kan en hij heeft er veel voor mee. Hij is in topvorm, door zijn leeftijd van 34 jaar heeft hij de taaiheid om twee topprestaties in acht dagen aan te kunnen en hij heeft al vaker bewezen over onvermoede krachten te beschikken.

Maar de bijnaam van Parijs-Roubaix is niet voor niks de Hel van het Noorden. Er kan zo veel misgaan en een ongeluk zit in een klein hoekjes. Jan Raas heeft er ook jaren over gedaan voor hij de Hel kon winnen.

Steeds had hij pech door een valpartij, lekke banden op beslissende momenten, het zat hem jaren tegen. Voor Terpstra geldt bovendien dat zijn wellicht belangrijkste concurrent Philippe Gilbert zal zijn.

Dat is een renner met een nog wel iets grotere statuur dan onze Niki. Het is bovendien een ploeggenoot van hem en de mededeling van Patrick Lefevere, hun beider baas, dat de Nederlander wel eens de dubbel zou kunnen realiseren, moeten we echt met een korreltje zout nemen.

Als Gilbert als eerste gaat dan zit Niki gevangen in het ploegbelang en als ze beide voorin zitten en het spel gaat op de wagen dan zitten er zeker vier of vijf Quick-Steps op het vinkentouw.

Vier Belgen (Stybar geldt ook als zodanig) en één Ollander. Dan wil ik nog wel eens zien welke commando’s er uit de ploegleiderswagen komen. Wielrennen is een commerciële sport en het grootste belang gaat altijd voor.

We hebben nog een uur of vijf om te dromen, want soms beste wielerliefhebbers komen dromen uit.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 8 april 2018 12:00

Het was me het weekje wel

Wat dacht je van de super presterende vrouwen van Boels-Dolmans: laten zich wel heel goed zien.
Geplaatst door Jan Quax, 08 april 2018 12:10:30

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web