Uit de ordners van Jan …

De Ronde van Vlaanderen kent een lange en kleurrijke historie. Ook voor de Nederlanders, want de prachtige zege van Niki Terpstra is al de tiende in de reeks. Daarmee is de Hoogmis van de grote klassiekerd de wedstrijd waarin een Nederlander het vaakst heeft gezegevierd.

Maar lang niet zo vaak als de Belgen, met voor het merendeel Vlamingen voor wie het winnen van Vlaanderens Mooiste zo ongeveer het hoogste is wat er in de wielrennerij te bereiken is.

Terpstra behaalde dus de tiende Nederlandse zege na Wim van Est, Jo de Roo, Evert Dolman, Kees Bal, Jan Raas (2x), Hennie Kuiper, Johan Lammerts en Adrie van der Poel. Komende vrijdag is het precies 65 jaar geleden dat Wim van Est in 1953 als eerste Nederlander de Ronde won.

Het was op zondag 5 april 1953 net als gisteren ook eerste paasdag. In Gent stonden 170 coureurs klaar voor een zware wedstrijd over 250 kilometer naar Wetteren. Wim van Est boekte een opmerkelijk succes door als eerste over de finish te gaan.

Tot dan toen was dat uitsluitend voorbehouden geweest aan de beste Italianen, Fransen en vooral Belgen. Van Est maakte hij zich na een zware wedstrijd met veel wind en regen samen met de Belg Dis Keteleer los en bij de finish te Wetteren had hij nog de meeste reserves.

De bestijging van de Kwaremont bracht tal van aanvallen en tegenaanvallen en het gevolg was, dat een groep van achttien man zich bij de bevoorradingspost van Ronse na 149 kilometer.

Op de helling van de Edelaere ging de Fransman Louison Bobet er alleen vandoor. Hij kreeg gezelschap van Van Est en de Belgen Keteleer en Schaecken.

Laatstgenoemde, luisterend naar de roepnaam Polleke, kreeg een lekke band en de drie anderen gingen door voor een aanval, die beslissend zou blijken. Zij werden door stortbuien geteisterd, toen ze de klim naar Geraardsbergen begonnen.

Op de top hadden zij bijna vier minuten voorsprong op een groepje van vier: Petrucci, Dupont, Gauthier en Redolfi. Met klein verschil volgde een tweede groep van uitsluitend Belgen.

Ter hoogte van Ninove bij kilometer 221, hadden de drie nog twee minuten voorsprong. Dat was het moment dat Bobet niet meer kon volgen. Van Est en Keteleer demarreerden onophoudelijk, tot ze hem kwijt waren.

Een gesloten spoorwegovergang bezorgde hun een verlies van 45 seconden, maar de achtervolgers haalden hen toch niet meer in. De eindsprint werd van grote afstand ingezet door Keteleer, maar Van Est volgde uitstekend.

De Beul van ’t Heike demarreerde vol op honderd meter voor de eindstreep en die krachtsexplosie was teveel voor de sterke Belg die het wiel van Van Est niet meer kon houden en zwaar teleurgesteld met gebogen hoofd als tweede de meet passeerde.

De foto op de cover van Wielersport is gemaakt voor aanvang van de Paasronde van Etten op 6 april 1953. Van Est en Keteleer werden voor aanvang gehuldigd voor hun prestatie van een dag eerder in Vlaanderen.

Tussen hen in, in de auto van sponsor Pontiac, zit de machtige ploegleider Kees Pellenaars en het jongetje is zoon Pierre. Die wist enkele jaren geleden te vertellen dat bij die gesloten spoorwegovergang er wat Pontiac-geld van eigenaar is gewisseld.

Noch Van Est, noch Keteleer zouden in Etten potten breken. Van Est kwam flink ten val en moest de wedstrijd vroegtijdig verlaten, Keteleer werd simpelweg gelost omdat de kracht ontbrak. De winst was voor Zaankanter Cor Bakker.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 2 april 2018 12:00

Wim van Est Roger Decock

Een jaar voordat Wim van Est de Ronde van Vlaanderen won, kwam Roger Decock als eerste over de meet. Volgens José de Cauwer is Decock de nog oudst levende winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Hij was ook degene (en de enige) die in de Tour van 1951 Wim van Est in het ravijn zag vallen in de afdaling van de Aubisque. Decock wachtte op dat punt totdat er volgwagens kwamen om zodoende de volgers te kunnen waarschuwen Uit dankbaarheid hielp Wim van Est in de Ronde van Vlaanderen 1952 mee aan de overwinning van Roger de Cock. Wim van Est werd toen 4e op 15 seconden en Piet de Vries 26e op meer dan 20 minuten
Geplaatst door Piet van der Meer, 02 april 2018 14:02:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web