RAAS, de zwijgende legende …

Gisteren bracht Post.nl een zware doos bij mij thuis, met daarin de eerste exemplaren van mijn nieuwste boek met de titel RAAS, de zwijgende legende.

In de doos zaten ook een paar exemplaren van de zomercatalogus 2018 die uitgever Just Publishers heeft samengesteld met daarin de aankondiging dat op 22 juni a.s. het eerste exemplaar van JAN JANSSEN, Alleen het hoogste telde aan de eerste Nederlandse Tourwinnaar zal worden overhandigd.

Dat gebeurt in Zeist tijdens het Utrechtse Wielercafé door Jeroen Wielaert, de journalist die met zijn bierviltjes in 2015 de start van de Tour de France in Utrecht mogelijk maakte, die tevens het voorwoord in het boek voor zijn rekening heeft genomen.

Ingewijden weten dat ik, respectievelijk in 2009 als in 2001, al eens biografische boeken heb gepubliceerd over Raas en Janssen, maar beide manuscripten heb ik in de afgelopen maanden ingrijpend bewerkt.

Door de research die ik voor de trilogie Als je de Tour niet hebt gereden … heb moeten doen ben ik ten aanzien van Jan Raas tot nieuwe inzichten gekomen door de gesprekken die ik met de renners, die met hem en onder hem hebben gereden, heb gevoerd.

Dat wierp voor mij een nieuwe kijk op wat er precies is gebeurd in de jaren (1996-2003) toen Raas algemeen directeur was van het Rabobank Wielerplan. Zowel Rabobank als Raas hebben over de afloop daarvan altijd gezwegen als het graf.

Dat zullen ze waarschijnlijk tot in de eeuwigheid blijven doen, maar zij waren de hoofdrolspelers in dat koningsdrama, met voldoende getuigen in dfe nabijheid om de trieste afgang van Jan Raas te kunnen analyseren.

Het boek van Raas ligt nu voor me op mijn bureau en ligt vanaf woensdag aanstaande in de winkel; het boek van Janssen komt eraan. Ik leg nu de laatste hand aan het manuscript dat eveneens grondig onder handen is genomen, omdat er sinds de verschijning in 2001 wel het een en ander in het leven van Jan Janssen is gebeurd.

Maar het is meer dan een update, want in een nieuw gesprek met de wereldkampioen van 1964 is hij nog openhartiger dan destijds en is hij erg betrokken met het feit dat er in de ploeg van tien renners waar hij als kopman van de Nederlandse ploeg de laatste jaren een kaalslag heeft heeft plaatsgehad.

Van de tien zijn er inmiddels zes overleden en van de overgebleven vier is Arie den Hartog ernstig ziek; is Harm Ottenbros na een hartoperatie voorzichtig op de terugweg, terwijl Huub Zilverberg na een val met de racefiets veel last heeft van fysiek ongemak, terwijl Jan het zelf ook behoorlijk voor zijn kiezen heeft gehad.

Maar hij is na een ware lijdensweg weer helemaal gezond, ook al ondervindt hij net als ieder ander de nadelen van het ouder worden. Maar op 22 juni is hij er in Zeist en ik hoop nog net zo scherp en met een eigen mening, zoals we hem kennen. Ik verheug me erop.

Door Fred van Slogteren, 18 maart 2018 14:00

ongelofelijk

werkelijk ongelofelijk wat jij op jouw leeftijd nog uit je digitale pen krijgt Fred. Groot respect voor je nooit aflatende werk en ijver. ik schuif straks weer aan voor een boekje. Chapeau!
Geplaatst door Edo Elfrink, 18 maart 2018 14:07:06

Weinig nieuws onder de zon

Ik zie toch weinig verschil in tekst tussen 'Op z'n Raas' en het nieuwe boek 'De zwijgende legende'. Is dit niet gewoon een vrij makkelijke heruitgave?
Geplaatst door Steven van Bokhorst, 31 maart 2018 14:55:23

vrij makkelijk?

Ik vrees dat je het niet goed hebt gelezen, Steven. Natuurlijk zijn er vele overeenkomsten tussen beide boeken, maar over de vraag wat de reden is waarom Raas en Rabobank in 2003 uit elkaar zijn gegaan geeft de reconstructie is het nieuwe boek een logische verklaring. Ik zou zeggen goed werk.
Geplaatst door Michel van Vuren, 01 april 2018 09:47:26

Alles is koers: uniek privémateriaal over Jan Janssen

Voor in de agenda: Alles is koers: uniek privémateriaal over Jan Janssen
Publicatiedatum: 7 mei 2018

Deze zomer is het precies 50 jaar geleden dat Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour de France op zijn naam schrijft. Hij verovert in 1968 de gele trui tijdens een tijdrit in de allerlaatste etappe. Deze dag tekent daarna het hele leven van Jan Janssen en zijn vrouw Cora. MAX toont in de documentaire Alles is koers uniek privémateriaal over de oud-wielrenner.

Privéarchief

Alles is koers is een film met veel uniek materiaal uit het privéarchief van Janssen: Super8-kleurenfilms van Jan in de groene trui tijdens de tour, beelden van Jan die het Wereldkampioenschap van 1964 wint en dromerige beelden van Jan en zijn Cora op reis. De MAX-documentaire van filmmaakster Ariane Greep is dan ook alles behalve een uitgesproken wielerfilm; het laat de mens zien achter het wielerfenomeen Jan Janssen. Zelden liet de eerste Nederlandse Tour de France-winnaar zich zo in de ziel kijken. De filmploeg trok naar Nootdorp, waar de wieg stond van Jan Janssen. Ook toont de documentaire een ontroerde Janssen tijdens de mis op Eerste Paasdag.

Inzicht komt met de jaren

Op 78-jarige leeftijd wordt Jan Janssen nog overal gevraagd om te spreken over zijn wielercarrière en die beroemde dag in juli 68. Maar 4 jaar geleden krijgt zijn leven een wending. Er wordt lymfklierkanker bij Janssen geconstateerd. Na een aantal zware chemokuren kan hij weer wandelen en stapt hij weer op de fiets om beter te worden. Inmiddels is Janssen helemaal genezen. De ziekte heeft hem meer inzicht gegeven in zijn leven. Was hij eerst de nietsontziende wielrenner, die door zijn onverzettelijke wilskracht aan de top kwam, nu beseft hij dat de gele trui van 1968 niet zijn grootste zegen is.

De MAX-documentaire Alles is koers, over de mens achter het wielerfenomeen Jan Janssen, is te zien op 5 juli 2018, om 20.25 uur op NPO 2.
Geplaatst door Jan Houterman, 09 mei 2018 10:05:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web