Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Als er in een quiz gevraagd wordt naar een Italiaans fietsenmerk, zal Viner waarschijnlijk niet als eerste genoemd worden, want heel erg bekend is het merk niet. De enige mij bekende band met Nederland is het feit dat de vermaarde amateurploeg Jan van Erp er in de late jaren zeventig op reed.

Mensen die mij kennen, weten dat ik een groot liefhebber ben van de Italianen. Met Italianen bedoel ik natuurlijk Italiaanse fietsmerken. Ik weet dan ook redelijk veel van de historie van de meeste Italiaanse merken die uit Pistoia, het Mekka van de Italiaanse fietsenindustrie, komen.

Maar van de geschiedenis van Viner is me niet zo heel veel bekend. Zo zou ik bijvoorbeeld niet weten waar de wereldkampioenssticker op slaat die op deze blauwe Viner met gele belettering is geplakt. Die mag er alleen op zitten als op dat merk een wereldkampioenschap is behaald.

Het zou kunnen natuurlijk, maar ik weet ook dat niet iedere sticker er met reden op zit. Er wordt wel eens de hand mee gelicht. Het frame is zeker 25 jaar oud, dus als iemand iets over een wereldkampioen weet die een Viner bereed, dan hou ik me aanbevolen.

Meer is me bekend over de huidige stand van zaken bij Viner. Het is een modern bedrijf dat fietsen maakt van magnesium, carbon, aluminium en alle combinaties. En ze maken zelfs ook nog een echte eerlijke stalen fiets met de naam Viner Fortis.

Wellicht was dat een openlijke uitnodiging aan de Belgische Fortis Bank om als sponsor in de wielersport te stappen met Viner als materiaalleverancier. Dat was in de tijd toen die bank nog een enorme groeier was tot de bankencrisis van 2008 de bank ten onder deed gaan.

Een steekhoudender referentie die het Italiaanse bedrijf kan overleggen is de gouden medaille die Joel Stewart op 22 september 2006 behaalde bij de achtervolging over 3 kilometer als lid van het Agisko Viner team Engeland.

Die informatie vond ik op internet en ik heb niet kunnen vinden wat dit voor een wedstrijd is geweest. Ik doe daarom nogmaals een beroep op kenners om het gewicht van deze overwinning in te kunnen schatten.

In 1993 bestond er al een Eldor-Viner ploeg met Guido Bontempi en Marco Giovanetti, een formatie die later is overgenomen door Mapei-BC.Azzuro-Viner. Bontempi kennen we natuurlijk met zijn bijnaam de Buffel, maar wie is in vredesnaam die Giovanetti.

Nou, dat was niet de eerste de beste, want in 1984 won hij met zijn landgenoten Poli, Bartalini en Vandelli de Olympische 100 kilometer ploegentijdrit voor Italië en in het rondewerk was hij bepaald ook geen sukkelaar, want hij won in 1990 de Ronde van Spanje.

Er was natuurlijk ook dat Nederlandse succes toen in 1978 drie renners van Jan van Erp (Guus Bierings, Bart van Est en Bert Oosterbosch) met Jan van Houwelingen wereldkampioen werden in het onderdeel 100 kilometer ploegentijdrit. Op Viner, naar ik aanneem.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 13 maart 2018 11:00

Viner

Viner is opgericht in1947.
In 1978 werd Nederland wereldkampioen 100 km. ploegentijdrit op Viner.
Rossino is een nevenmerk van Viner, net als Colner van Colnago.
De werkplaats sloot in 2013 wegens geen opvolger.
Volgens geruchten wil men nu alsnog een doorstart maken.
Geplaatst door Cornelis Rovers, 13 maart 2018 21:05:41

viner 2

Inderdaad, Cornelis Rovers. Geheel gerechtvaardigd dus dat bandje met de regenboogkleuren. Want drie van de vier renners reden (vanwege hun amateursponsorcontract met Jan van Erp) op Viner; Bert Oosterbosch, Bart van Est en Guus Bierings. De vierde man Jan van Houwelingen reed vanwege een ander contract op een Gios. :-)
Geplaatst door marcoV, 14 maart 2018 10:30:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web