Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 11 maart …

Anno 2006 gold Kai Reus binnen de Rabobank-gelederen als een van de grootste talenten. In Noord-Holland werd er serieus gediscussieerd welk talent groter was: dat van Kai of van zijn streekgenoot Thomas Dekker.

Die vraag is helaas nooit beantwoord, want de geschiedenis van Thomas is (helaas té) bekend en die van Kai ook. In het jaar 2006 kon Kai niet stuk, met overwinningen in de Ronde van Normandië, de jongerenversie van Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Noord Holland.

Plus nog eens twee nationale kampioenstruien. Hij oogde als een stralende winnaar en met zijn in gelcement gedrenkte puntkapsel, waaraan ook wat waterstofperoxyd te pas was gekomen, zag ik hem eens voor Theo Bos aan.

Niet alleen vanwege dat kapsel, maar ook vanwege die uitstraling van onoverwinnelijkheid. Het kon niet anders of Kai Reus ging het in 2007 bij de grote jongens helemaal maken.

Sterk en zelfbewust begon hij aan het seizoen, maar helaas gooide blessureleed al snel roet in het eten. In de Ronde van België leek hij op de weg terug, maar bij een trainingsrit in de Franse Alpen kwam hij in een afdaling zwaar ten val.

Het was een noodlottige gebeurtenis die ervoor zorgde dat de carrière van Kai Reus danig werd gestagneerd en het nooit meer goed met hem is gekomen. Aanvankelijk dachten velen al aan het einde van een veelbelovende wielerloopbaan, want het zag er niet best uit met Kai.

Het herstel verliep moeizaam, vooral in mentaal opzicht, en pas in 2009 boekte hij in de Ronde van Engeland weer een succesje. Dat gaf de burger moed en bij de ploegpresentatie van Rabobank op 9 januari jl. stond hij er monter en fris bij.

Helemaal klaar om zijn carrière weer op topniveau op te pakken. Maar het bleek voorbarig en de zo gehoopte comeback ging niet door. In 2010 werd hij in de Ronde van de Haut Var ziek en hij verdween langdurig in de lappenmand.

Daar is hij eigenlijk niet meer uitgekomen en zo nu en dan kregen we te horen hoe het met hem ging. We hoorden dat hij met wielrennen was gestopt en marathonschaatser was geworden in de ploeg van Henk Angenent. Een tijd later dat hij weer was gaan wielrennen.

Dat was in 2016 en hij liet in dienst bij Veranda Willems bij het begin van het seizoen direct zien dat hij aanspraak wilde maken op een plaats in het peloton die bij zijn flonkerend talent paste. In de Omloop Het Nieuwsblad was hij niet bij de voorsten weg te branden.

Het was echter niet meer dan een lenteroffel die niet gevolgd werd door een mooie zomer. Wel leverde het hem een contract op bij Team Roompot. Het werd niet waar hij en teammanager Michael Zijlaard op hoopten.

En nu is zijn sportcarrière voorbij. Een belofte werd nooit ingelost. Hoe triest dat dit grote talent dit moest overkomen. Kai Reus viert vandaag zijn 33ste verjaardag. Ik hoop dat het goed met hem gaat.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 11 maart 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web