Van de boekenplank van Wim …

PARIS BREST ET RETOUR

door Bernard Déon

Monsterkoersen bestaan niet meer. Het zijn fossielen uit een tijd dat wielerwedstrijden alleen geslaagd waren als de renners volslagen uitgeput en meer dood dan levend over de finish kwamen.

Dat was niet alleen in wegwedstrijden over monstrueuze afstanden het geval, maar ook op de baan was het voor het publiek pas spannend als er ongelooflijke afstanden werden afgelegd, waar ze op de tribunes zaten te wachten tot er een renner dood van zijn fiets viel.

Bordeaux-Parijs heeft het als monsterwedstrijd het langste volgehouden, maar die koers was met z’n circa 600 kilometer helemaal niets vergeleken met Parijs-Brest-Parijs, want die was maar liefst 1200 kilometer lang.

De wedstrijd is tussen 1891 en 1951 overigens maar zeven keer verreden, want het uitgangspunt was om de tien jaar. Dat haperde in 1941 omdat toen de Tweede Wereldoorlog in volle gang was, maar de reeks werd in 1948 weer opgepakt om daarna in 1951 weer op koers een vervolg te krijgen.

Dat was tevens de laatste editie, want er waren nauwelijks nog renners te vinden die zich aan zoiets waagden. De eerste winnaar was Charles Terront, die er meer dan 71 uur over deed en de laatste was Maurice Diot, over wie ik onlangs nog schreef in de rubriek De Burgerlijke Stand.

Diot was bijna 39 uur onderweg met een uurgemiddelde van ruim 30 kilometer per uur. Hoewel met name Jean Bobet jaren heeft geijverd om de wedstrijd opnieuw te houden is de organisatie niet meer van de grond gekomen.

Wel is er al jaren een toerversie, waarvoor toerfietsers uit vele landen naar Frankrijk komen. Ze zijn ruim een week onderweg, schat ik zo als de afstand nog steeds gelijk is. Aan dit soort wedstrijden kleven natuurlijk de nodige anekdotes met doorgaans veel heroïek en drama.

De mooiste haalde ik uit dit boek en die speelde zich af in de editie van 1911. De Tourwinnaar van 1910 Octave Lapize (foto 2) lag op de terugweg naar Parijs 2,5 uur voor op nummer twee en dat was Emile Georget, ook al een vermaard kampioen.

Toen Lapize op de hoogte werd gesteld van zijn gigantische voorsprong besloot hij tot een rustpauze toen hij door een dorp kwam. Hij zag een café als was het een oase in een dorstige woestijn, parkeerde zijn fiets en ging naar binnen.

Ondanks zijn voorsprong was Le Frisé (de krullenbol) er niet gerust op en hij vroeg de andere klanten een oogje in het zeil te houden. Hij nam een borrel en nog één en nog één, maar vergat niet met regelmaat te informeren of nummer twee al in zicht was.

Dat was niet het geval en ze hebben Georget helemaal niet langs zien komen, want die kende de omgeving en had heel slim een kortere weg genomen. Dat werd in die dagen nog niet gecontroleerd en zo verloor Lapiza, ondanks zijn enorme voorsprong toch nog de koers waarmee hij nog meer onsterfelijk had kunnen worden.

Met een tijd van vijftig uur en dertien minuten kwam Georget over de streep en pas 21 minuten later arriveerde een volkomen gedesillusioneerde Octave Lapize. Er waren dertien renners vertrokken en er kwamen er negen aan de finish, waarbij grote namen als Cyrille Van Hauwaert en Tourwinnaars als Henri Cornet en Firmin Lambot.

Dat staat allemaal in dit prachtige boek en we mogen Bernard Déon de auteur wel prijzen, vanwege zijn research. Dat blijkt althans uit de overvloedige informatie die hij uit de ellenlange in het boek gepubliceerde lijst van boeken, tijdschriften en kranten heeft gehaald.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 8 maart 2018 12:00

Parijs-Brest-Parijs 2019

Volgend jaar wordt er weer een editie van Parijs-Brest-Parijs gereden. Niet voor wielrenners maar voor toerfietsers, beter gezegd randonneurs. Tussen 18 en 22 augustus 2019 fietsen deze helden de volledige 1200 kilometer. Inclusief 12.000 hoogtemeters en af te leggen binnen 90 uur. Ook interesse? De deelnemerslimiet van 6300 wordt al bereikt door de voorinschrijvingen. Om voor in te mogen schrijven zijn toertochtjes van 100 km niet genoeg. Dan moet je aantoonbaar ritten van 200 km, 300 km, 400 km, 600 km en als het even kan ook 1000 km en 1200 km gereden hebben. Kijk maar eens op: https://www.randonneurs.nl/paris-brest-paris/.
Geplaatst door Jan Houterman, 08 maart 2018 15:08:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web