Uit de ordners van Jan …

Hij was pas 22 toen hij Nederland verruilde voor het financiële paradijs Monaco. Eigenlijk was het niet Nederland maar het Italiaanse Toscane waarnaar Thomas Dekker vertrok.

In Lido di Camaiore woonde hij in een voor wielrenners in alle opzichten heerlijk klimaat en werkte hij met zijn Italiaanse trainer Luigi Checcini.

Een multitalent dat op die jonge leeftijd al kon pronken met de eindwinst in de Tirreno-Adriatico. “Ooit wil ik de Tour als doel stellen”, vertelde hij begin 2007 ambitieus tegen iedereen die het horen wilde.

Het was oud-wereldkampioen Tom Boonen die Dekker adviseerde naar het belastingparadijs te verhuizen. Behalve het fiscale aspect speelde ook de ligging van Monaco, vlak bij de bergen, een grote rol voor Dekker.

Met Checchini op de achtergrond want er zou regelmatig een stage naar Toscane gepland worden. Dekker vertelt in deze uitgaven van het Belgische wielerblad Cyclo Sprint dat hij vast van plan was dat jaar in de Tour de France te debuteren.

Thomas Dekker verdiende als tiener al een contract bij de juniorenploeg van de Rabobank en begon al snel naam te maken in het internationale wielerpeloton. Hij bleek een zeer goede klimmer en een briljante tijdrijder, en boekte indrukwekkende zeges.

Eindelijk had Nederland weer een renner die misschien de Tour de France zou kunnen winnen. Deze uitgave van Cyclo Sprint met zijn beeltenis op de cover lag amper in de winkel toen er veel gedoe ontstond over de samenwerking met Luigi Checchini.

In de zomer van 2007 brak Dekker onder druk van de UCI met de omstreden Italiaan die een slechte reputatie had. Direct na de Tour van dat jaar werd bekend dat er variabele bloedwaarden bij Dekker waren aangetroffen.

UCI-dokter Zorzoli zette echter zwart-op-wit dat alle resultaten van bloedtesten van Thomas Dekker geen limieten overschreden, waardoor er toen geen stappen zijn ondernomen richting de renner.

Vlak voor de start van de Tour de France 2009 in Monaco, bleek toen er na de ontdekking van nieuwe onderzoeksmethoden zijn oude bloedstalen nog eens werden onderzocht dat er in december 2007 wel degelijk sporen van epo in het lichaam van Dekker was aangetroffen. Als gevolg hiervan werd hij geschorst tot 1 juli 2011.

In 2011 verscheen het boek Schoon Genoeg. Hierin was Thomas heel open over zijn dopinggebruik: zijn manier om oneerlijke concurrentie het hoofd te bieden.

Hij vertelde over het uiteenspatten van zijn jongensdroom toen hij ontdekte dat de boterhammen met pindakaas niet bleken te werken, met als gevolg dat hij die bammetjes inruilde voor doping.

Hij zag het boek als een biecht, een manier om na zijn schorsing weer met een schone lei in het peloton te kunnen aansluiten. Helaas kwam hij nit meer op zijn oude niveau en in maart 2015 beëindigde hij zijn profloopbaan.

Naar ik heb begrepen woont hij tegenwoordig in Los Angeles met Nathalie Marciano, een achttien jaar oudere filmproducente die hij na zijn carrière leerde kennen.

Door Jan Houterman, 5 maart 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web