Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

Noord-Brabant staat, ondanks Ireen Wüst uit Goirle - de meest succesvolle Nederlandse Olympiër aller tijden -, niet bepaald bekend als een echte schaatsprovincie, zoals Friesland. Brabant is wel een echte wielerprovincie.

Toch wordt er in Brabant geschaatst en staan er een aantal Brabanders in mijn lijst van schaatsende wielrenners en wielrennende schaatsers. Zoals Bas van Lamoen uit Rosmalen in de jaren zeventig een sterke en succesvolle amateurwielrenner.

Minder bekend is dat de op 11 februari 1950 in Vlijmen geboren criteriumspecialist in eerste instantie schaatser wilde worden. In de tijd van de successen van Ard & Keessie werd hij door het schaatsvirus aangestoken en stond Bas voor het eerst op snelle noren om zich met anderen te meten.

Er was ook in die tijd maar zelden natuurijs en de kunstijsbanen waren niet dichtbij en dat waren voor de jonge Bas verre van ideale omstandigheden om ook in die sport iets te bereiken. Toch was hij meer dan eens deelnemer aan de nationale kampioenschappen voor junioren met in 1969 zelfs een tiende plaats bij de A-junioren.

Ook vertegenwoordigde hij zijn schaatsgewest eens bij de wedstrijden om de IJsselcup, in die tijd de traditionele opening van het nationale schaatsseizoen. Helaas viel zijn droom, door een voor schaatsers lastige blessure, om een volgende Ard of Keessie te worden, in duigen.

De echte sportjongen zat niet bij de pakken neer en ging het toen maar op de racefiets proberen. Na eerst als nieuweling te hebben gekoerst, werd in 1971 een amateurlicentie aangevraagd. Twee jaar later kwamen de eerste overwinningen in criteriums en de eerste uitslagen in amateurklassiekers.

Na een jaar voor de Bossche Staalbouw ploeg te hebben gekoerst, promoveerde Bas in 1975 naar het sterke team van Batavus. Voor deze sponsorploeg zou hij tot en met 1980 blijven rijden. In die jaren groeide Van Lamoen uit tot één van de betere amateurs van Nederland.

Kenmerkend was de regelmaat waarmee de Brabander prijs reed en in zijn beste jaren bleef de zegeteller zelden onder de tien steken. In de klassiekers moesten de sterkste coureurs altijd eerst met Bas afrekenen voordat ze aan een overwinning voor zichzelf mochten gaan denken.

Hoogtepunten in zijn wielercarrière waren de winst in de Ronde van Zuid-Friesland in 1976, het nationaal clubkampioenschap ploegentijdrit met De Zwaluw uit Vlijmen in 1977 (amateurs) en 1979 (algemeen) en twee jaar daarna de winst in de Kersenronde.

In Olympia's Tour van 1976 werd Bas zesde in het eindklassement en drie jaar later nog eens negende. In het wegkampioenschap voor amateurs werd hij in 1980 tiende, en op de baan vierde in het NK klassementswedstrijd in 1978 en 1979.

De vele overwinningen en talrijke ereplaatsen waren met name te danken aan zijn aanvallende stijl van koersen. Zijn aanvalslust hield meestal pas op als hij solo al eerste over de meet was gekomen. Dat hij daarbij een van de renners is die na pech zijn zege op een gewone stadsfiets veiligstelde laat foto 2 zien.

Op 32-jarige leeftijd stapte Bas nog over naar de beroepsrenners om als criteriumspecialist met wisselend succes wat prijsjes mee te pikken. Het waren voor hem helaas de grote dagen van de Raleigh-ploeg en Jan Raas regisseerde al die koersen en wie niet ‘im Geschäft’ was, mocht slechts hopen op wat kruimels.

Bas was al eerder ook teruggekeerd op het ijs. Met beroepsrenners als Jan Aling en het Van Katwijk trio werd er ‘s winters getraind op de nieuwe kunstijsbaan in Eindhoven. En in strenge winters nam Van Lamoen deel aan marathons op natuurijs.

Naast zijn intensieve beoefening van de wielersport, maakte Bas ook een aantal jaar deel uit van het schaatspeloton dat op de kunstijsbanen marathons reed. In 1980, het jaar dat hij als wielrenner bij het NK nog bij de beste tien eindigde, was Bas negende bij het NK marathon op de schaats.

Na al die fiets- en schaatskilometers kwam er in 1985 voor Bas nog de ultieme beloning van het Elfstedenkruisje. Een erkenning voor een bijzondere schaatser/wielrenner die in zijn nadagen ook nog wintertriatlons heeft betwist.

IJs en wieler dienende, tot volgende week!

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Ad van der Linden, 4 maart 2018 12:00

Schaatsers

Niet te vergeten Brabantse schaatsers als Gianni Romme en Arnold Stam.
Geplaatst door William van Peer , 04 maart 2018 16:07:26

Schaatsers

En vergeet Hans van Helden niet, 3 keer brons op de OS van1976
Geplaatst door Piet van der Meer, 04 maart 2018 20:30:47

schaatser-wielrenner

Arnold Stam: https://wielersport.slogblog.nl/post/1/6210
Geplaatst door Ad van der Linden, 05 maart 2018 08:29:36

schaatsprovincie?

Ter verdediging van Ad van der Linden. Er staat nergens dat Noord-Brabant, behalve Wüst, geen schaatsers heeft voortgebracht, alleen dat die provincie in vergelijking met Friesland geen echte schaatsprovincie is.
Geplaatst door Michel van Vuren, 05 maart 2018 09:03:30

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web