Van de boekenplank van Wim …

IN HET LAND DER BELGEN

door Michel van der Plas

De schrijver van dit leuke boekje heet eigenlijk Ben Brinkel, die het onder het pseudoniem Michel van der Plas tot Bekende Nederlander bracht, onder meer door het schrijven van een aantal geweldige liedteksten voor Wim Sonneveld.

Wie herinnert zich niet het virtuoze lied Tearoom Tango? Maar Van der Plas was veel meer dan schrijver van cabaretteksten, hij was journalist bij Elseviers Weekblad en verder schrijver, dichter en vertaler. Dat ik in de verleden tijd over hem schrijf komt omdat hij in 2013 is overleden.

Van der Plas was een geestige en zeer roomse tobber. In 1975 bracht hij dit boekje uit over het karakter van de Belgen, in vergelijking met dat van de Nederlanders. Altijd leuk om te lezen, vooral omdat we ooit één land vormden.

Een deel van het boek gaat over de passie van bijna alle Belgen voor het wielrennen door een kostelijke beschrijving van de Gentse zesdaagse. Als volslagen leek nestelde Van der Plas zich avond na avond op de tribune.

Daar liet hij zich voorlichten door zijn zeer Vlaamse medekijkers aan weerszijden van hem gezeten. Die zitten daar elk jaar en doorzien alles, terwijl het voor een debutant aanvankelijk toch het meest op een dolgedraaid gekkenhuis lijkt.

De eerste twee dagen waren voor de auteur een overdonderend feest, waarbij hij alles geloofde wat hij meende te zien. Door toedoen van zijn influisteraars probeerde hij daarna te ontdekken wat zij zagen en hij niet.

Zoals waar de combines beginnen en eindigen, wie met wie in de slag zit om in de laatste 48 uur tot de werkelijkheid door te dringen. Ja, je zit in het theater, je beleeft de illusie, maar het wordt zo schitterend gebracht dat je ervan geniet, was zijn conclusie.

Het was voor hem zo fabelachtig mooi dat direct een gevoel van spijt en heimwee ontstond toen het voorbij was en de winnaars al dan niet terecht gehuldigd waren. Of Van der Plas een liefhebber is gebleven heb ik helaas niet kunnen achterhalen.

Wel dat het een genot is om dit boek te herlezen, want alles is virtuoos en met licht gekruide humor beschreven. Een leuk boek dat waarschijnlijk alleen nog antiquarisch te koop zal zijn.

Door Fred van Slogteren, 1 maart 2018 12:00

Polleke, de keizer van Vuilpanne

De sterkste aan de wielrennerij gerelateerde cabarettekst van Van der Plas is wellicht die van Polleke. Nota bene al in 1970 geschreven en dat het juist Pollentier was die 8 jaar later een soortgelijke poging tot bedrog in de praktijk bracht heeft er voor gezorgd dat de oorspronkelijk door Gerard Cox in het programma cursief gebrachte conference nog vaak herhaald is.
Geplaatst door Albert van de Donk, 01 maart 2018 18:42:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web