Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Valerio Masi en zijn zoon Alberto stonden voor kwaliteit en de romantiek van het Italiaanse gilde van meester framebouwers. Hoewel ze nooit een professionele wielerploeg hebben gesponsord is het een publiek geheim dat menig toprenner stiekem op een MASI reed.

Zo reden sterren als Rik Van Looy en Eddy Merckx in feite op een MASI toen ze gezien de merknaam op het frame respectievelijk op een Superia en een Eddy Merckx reden. Eddy Merckx is natuurlijk een topmerk, maar de Kannibaal begon zijn fabriek pas na zijn carrière.

Ruim een halve eeuw geeft de familie Masi frames gebouwd in hun werkplaats onder de Vigorellibaan in Milaan. Valerio Masi had in de jaren dertig het vak geleerd bij framebouwer Gloria die in die jaren net zo beroemd was als Masi later zou worden.

De eerste Italiaanse renner die op een Gloria wereldkampioen werd was Luigi Ferrario die in 1923 de regenboogtrui op de weg behaalde. Bij de amateurs uiteraard, want het WK voor profs bestond toen nog niet.

Nadien hebben nog tal van renners eer en roem behaald op een Gloria van de hand van Valerio Masi. Pas na de oorlog begon hij voor zichzelf. De oude meester overleed op 4 januari 2000 en het bedrijf werd voortgezet door Alberto Masi.

Helaas heeft de zoon het niet kunnen bolwerken en is het merk nu in Amerikaanse handen. Een merk kun je verkopen, maar het vakmanschap dat erbij hoort helaas niet. Zo is een groot merk verworden tot eenheidsworst.

Ik heb helaas (nog) geen MASI in mijn verzameling, want de fiets die hier staat afgebeeld is geen MASI. Ik dacht er een op de kop te hebben getikt en vol enthousiasme begon ik het ding schoon te schrobben en van spinrag en allerlei vuil te ontdoen.

Toen de merknaam goed zichtbaar werd bemerkte ik mijn vergissing. Er stond MAST in plaats van MASI. MAST is een merknaam van een fietsenfabriekje uit het Belgische Mol.

Dat scheelt maar één letter met MASI, maar verder is het een wereld van verschil. Met de echte MASI bedoel ik natuurlijk.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 27 februari 2018 11:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web