Herinneringen bij een foto …

De rennerssalarissen zijn tegenwoordig heel behoorlijk al is er nog steeds wel een verschil tussen wat de beste voetballers, golfers en tennissers verdienen met de toppers in de wielersport. Maar ik hoop daar nooit renners over klagen, dus zullen ze wel tevreden zijn.

Dat was vroeger wel anders en was het tot ver in de jaren zeventig voor de meeste beroepsrenners armoe troef. Toch bleven ze erin geloven, ik denk omdat ze zo graag fietsten. Ze hadden daarvoor beter amateur kunnen blijven, want de beste liefhebbers, zoals de Belgen de renners in die categorie noemen, hadden niets te klagen.

Zo stond er in 1973 in Scheveningen een Nederlandse ploeg aan de start waarvan de renners voor de start van de proloog op de Scheveningse boulevard bij ploegleider Vissers met staking dreigden als ze niet direct betaald werden. Ze hadden vanaf het begin van het seizoen nog geen cent gezien.

Vissers schreef ter plekke de cheques uit waarmee de renners naar de bank konden om met dat geld het huishouden draaiende te houden omdat hun mannen voor drie weken in Frankrijk gingen fietsen. Toch bleven er kleine sponsors komen, de een na de ander.

Hiermee wil ik absoluut niet beweren dat de ploeg die op deze foto poseert naar hun geld moesten fluiten. Wel dat het niet veel voorstelde al kijken de renners en het personeel op deze foto nog zo vrolijk in de camera.

De sponsor was de drukkerij van Henk Koopmans en Henk is en nette kerel, die ik er absoluut niet van verdenk dat hij zijn verplichtingen niet is nagekomen. Als oud-beroepsrenner deed hij het voor de renners, maar een vetpot zal het niet voor ze geweest zijn.

Een vrolijke foto met tussen de heren enkele fraaie dames. Twee coureurs hadden zo veel aandacht voor al dat smakelijks tussen hen in, dat ze helemaal niet merkten dat ze gefotografeerd werden.

Net zo min als dat de meneer geheel rechts in de gaten lijkt te hebben dat de dame op zijn schoot haar beehaatje thuis heeft laten liggen. Het kan ook zijn dat de man aan bloot gewend was, want het waren de jaren zeventig vol met seks, drugs and rock ’n roll.

De tijd dat beroepsrenners elkaar in criteriums de hekken in reden om maar een premie te winnen, want elk tientje was er één. Mooie tijden, mooie meiden.

Foto: archief T&T Tekst & Traffic

Door Fred van Slogteren, 20 februari 2018 12:00

Ruysdael - De Kruik - Piccadilly 1977

De Ruysdael - De Kruik - Piccadilly ploeg bestond volgens De Wielersite in 1977 uit de navolgende renners: Adri Bakker, Jan Bakker, Ko Blok, Jan Brinkman, Jan de Jong, Wil De Vlam, Roelof Groen, Martin Havik, Co Hoogedoorn, Ben Janbroers, Aldert Jongkind, Wim Prinsen, Nico Rinkel, Peter Verdonk, Gerard Wesselius en Ton Zuiker. Zeker is dat ze niet allemaal vereeuwigd zijn op deze vrolijke foto.
Geplaatst door Jan Houterman, 20 februari 2018 13:58:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web