Uit de ordners van Jan …

Vandaag is het carnavalsmaandag en daarom leek het mij een leuk idee om een renner in een ‘carnavalsshirt’ op de cover van het door mij gekozen tijdschrift te tonen. En natuurlijk moest ik meteen aan onze Italiaanse vriend Mario Cipollini denken. In februari 2002 sierde Super Mario de cover van de Wielerrevue.

In het ‘tijgerpak’ van zijn sponsor Acqua Sapone was Mario dat jaar een opvallende verschijning. Het was trouwens een van succesvolste jaren in zijn loopbaan. Ook al was hij toen al 35 jaar. Hij won op zijn oude dag Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem, drie etappes in de Vuelta, zes etappes in de Giro en werd in België op het autocircuit van Zolder ook nog eens wereldkampioen op de weg.

De inmiddels vijftigjarige Cipo behaalde in zijn profcarrière 191 overwinningen. Naast zijn al genoemde wereldtitel won hij twaalf etappes in de Tour, 42 in de Giro en drie in de Vuelta. Toen hij op 16 mei 2003 Alfredo Binda in Montecatini Terme passeerde op de lijst met de meest ritzege’s in de Giro had hij nog wel een speciaal woordje voor de vroegere Italiaanse campionissimo.

“Ik kan de schoenen van Binda nog niet poetsen. Hij was een complete superkampioen die grote rondes won, ik ben misschien alleen maar de beste sprinter ter wereld.” Cipollini stond ook bekend om zijn wonderlijke modesmaak.

Mooie Mario nam het niet zo nauw met de kledingvoorschriften en kreeg regelmatig geldboetes opgelegd vanwege een afwijkende outfit. Het maakte hem niets ui, hij was een grootverdiener en wie herinnert zich niet het 'keizerpak' in de Tour de France van 1999.

Ook verscheen hij eens in een 'spierenpak' (foto 2) aan de start en reed hij een tijdrit van de Giro in een compleet roze pak. Vorig jaar augustus ging hij voor een foto zelfs uit de kleren. Dat was in de aanloop naar de lancering van een nieuwe Cipollini-fiets.

Een opvallend gezicht, Cipollini met enkel een helm, bril, handschoenen, sokken en wielerschoenen. Voor de rest poedelnaakt. Daarbij de tekst: “We laten alles zien. En binnenkort onthullen we haar ook”, doelend op de nieuwe fiets.

Zijn mondje roert Mario nog regelmatig, maar dan zonder de bescheidenheid die de mens siert. Ook al is hij inmiddels vijftig jaar oud, nog altijd heeft hij het lichaam van een topsporter.

Recentelijk zei hij dat hij iedere Italiaanse sprinter van nu nog kan verslaan als hij anderhalve maand traint. “Van sommige kan ik nu al winnen, maar ik zal geen namen noemen. Ze staan onder contract bij profteams en dan zou ik hen in de problemen brengen.”

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 12 februari 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web