Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

Liefhebbers van natuurijs hebben de afgelopen dagen tevergeefs uitgekeken naar een paar winterse dagen waarop eindelijk weer eens in Nederland geschaatst kan worden. Helaas heeft de vorst niet doorgezet

Voor de marathonschaatsers die naar de Weissensee zijn geweest, lijkt de inmiddels tradionele uittocht naar Oostenrijk toch weer de hoofdschotel van het winterseizoen te worden. Het kan echter nog wel, want het is nog maar 11 februari.

Toch ben ik niet ontevreden, want de surrogaat Tocht der Tochten heeft toch maar mooi twee rasechte schaatser-wielrenners als ijzersterke winnaars opgeleverd: Anne Tauber bij de dames en Erik Jan Kooiman bij de heren. Erik Jan Kooiman uit de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard is in deze rubriek bijna een vaste klant. Ruim vijf jaar geleden vestigde het slogblog al de aandacht op deze uit de wielersport afkomstige schaatser.

Naast een paar kleinere wapenfeiten was toen vooral vermeldenswaard dat Erik Jan een zoon is van het vroegere schaatsechtpaar Ineke en Jan Kooiman. Niemand had toen de verwachting dat junior de prestaties van zijn ouders, ex-marathonkampioenen en ex-werelduurrecordhouders, zou kunnen benaderen, laat staan overtreffen.

Maar inmiddels is Erik Jan Kooiman via het marathonschaatsen doorgedrongen tot de beste langebaanschaatsers ter wereld. Op de WK afstanden won hij op de tien kilometer al eens een zilveren en een bronzen medaille. Sinds twee jaar is Erik Jan de absolute werelduurrecordhouder met een afstand van bijna 44 kilometer.

Het lukte hem helaas net niet om Olympische kwalificatie af te dwingen, mede omdat er in Zuid-Korea voor het grote aantal Nederlandse specialisten op de tien kilometer maar twee startplaatsen beschikbaar zijn. Op de Weissensee keerde Kooiman terug in het marathonpeloton. Hij kwam, zag en won er, en met dat veni-vidi-vici evenaarde hij de sportieve prestatie van pa & ma en overwon hij letterlijk en figuurlijk de Olympische teleurstelling.

De nog maar 22-jarige Anne Tauber is nog zo jong dat op haar alleen maar de uitspraak van de oer-sportjournalist Joris van den Bergh - Wat goed is, komt snel - van toepassing kan zijn. Tauber behoort al tot de beste mountainbikesters van Nederland, is nationaal kampioene cross-country, en wordt ook internationaal gezien als een groot talent.

De sportcarrière van Anne Tauber is tot nu op zijn minst opmerkelijk te noemen. Al op zevenjarige leeftijd was zij op de skilatten Nederlands kampioene slalom. Hoewel ze ook al aan mountainbiken deed, stond in haar tienerjaren het langebaanschaatsen nummer één. In die tak van het hardrijden bleken de klassieke afstanden al snel te kort voor haar sportieve talenten, daarom paste het marathonschaatsen beter bij de Friezin. Al snel draaide zij op het hoogste niveau goed mee.

Maar een paar jaar geleden keerde Anne ook terug naar het cross-country mountainbiken. Ze werd zelfs professional en de resultaten zijn niet lang uitgebleven. In haar opmars naar de nationale en internationale top werd ze vorig seizoen Nederlands kampioene bij de elite. Bij de beloften (U23) werd ze derde bij het EK en zesde bij het WK. Op de wereldranglijst bij de elite staat Tauber dankzij haar uitslagen in wereldbekerwedstrijden op de tiende plaats.

Het marathonschaatsen is voor haar nog altijd een goede training voor het mountainbiken. Vorig jaar werd ze al verrassend tweede in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. En vorige week was ze zelfs de hele marathontop de baas en bereikte solo als eerste de finish.

De focus blijft bij Anne echter gericht op het mountainbiken, met name op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Voor het komende seizoen maakt ze de overstap naar het team van ex-Olympisch kampioen Bart Brentjens.

De toekomst zal leren, of Tauber de Nederlandse opvolgster van Bartman gaat worden. Al mag een overwinning in de eerstvolgende echte Elfstedentocht voor deze schaatsster-wielrenster ook niet uitgesloten worden.

IJs en wieler dienende, tot volgende week!

Foto 1: © Cor Vos
Foto’s 2, 3 en 4: archief Ad van der Linden

Door Ad van der Linden, 11 februari 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web