Van de boekenplank van Wim …

CHAMPION ON TWO WHEELS

door Hugh Porter

Hugh Porter werd in 1940 geboren en als jongen droomde hij er van wereldkampioen wielrennen te worden. In zijn wildste dromen zag hij zichzelf wedijveren met zijn held Reginald Harris de grote Britse sprintkampioen van zijn jongensjaren.

De beelden kwamen telkens weer in zijn dromen terug tot hij zelf een groot kampioen was. Zijn moordende trainingsschema’s, zijn niet te stelpen eerzucht gepaard aan een bijzondere koersintelligentie om zijn doel te bereiken resulteerde in het winnen van tal van nationale titels.

Eerst als amateur daarna als beroepsrenner. Zijn twee gouden medailles, behaald bij de Gemenebest Spelen van 1966, plaveide de weg naar de profrangen en dat leidde naar vier wereldtitels, een absoluut record.

Noch voor hem, noch na hem zijn er achtervolgers geweest die als prof vier keer wereldkampioen zijn geweest. Natuurlijk wel in twee categorieën, zoals onder meer onze legendarische landgenoot Tiemen Groen.

Zijn vierde titel die hij in 1973 in Spanje behaalde, werd overschaduwd door een grote tegenslag, toen hij minder dan een week na het behalen van zijn titel tijdens de training door een auto werd aangereden.

Dat staat althans in dit boek, maar in werkelijkheid was hij nog tot 1977 actief, zonder veel succes overigens. Zijn verwondingen waren overigens niet de reden waarom Hugh Porter op dat moment besloot met wielrennen te stoppen.

Na het behalen van zijn vierde regenboogtrui had hij zijn doel bereikt. Een extra dimensie aan zijn record is het feit dat Porter ongeslagen in zijn specialiteit afscheid nam.

Dit Engelstalige boek is door Hugh Porter zelf geschreven en in 1975 uitgekomen. Dat hij weinig kritiek op zich zelf heeft, zij hem vergeven, maar zijn gedweep met eigen prestaties gaat tijdens het lezen wel enigszins irriteren.

Ik weet niet of hij het nog steeds is, waarschijnlijk niet gezien zijn leeftijd, maar na zijn actieve wielertijd werd Hugh Porter wielerverslaggever voor de BBC. Hij is een paar weken geleden 78 jaar geworden en ik hoop voor hem in goede gezondheid.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 8 februari 2018 12:00

Hugh Porter

In 1967, In het Olympisch stadion in Amsterdam werd de onverslaanbaar geachte Hugh Porter wel geklopt door Us Tiemen Groen. Hoe dat in zijn werk ging leest u hier! https://wielersport.slogblog.nl/post/1/3691
Geplaatst door Jan van der Horst, 08 februari 2018 14:53:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web