Herinneringen bij een foto …

Deze foto's zijn tien jaar geleden gemaakt tijdens de tweede Ronde van het Groene Hart. Ik had op verzoek van koersdirecteur Herman Brinkhoff een plaatsje gekregen in de organisatie waar ik de persbelangen mocht dienen.

Ik mocht een commissie voorzitten met daarin mannen als Hans van Bon, Rodrick de Munnik (nu hoofdredacteur van het blad Fiets), Philip van der Ploeg, Martin Bons en nog wat wisselende wielermensen.

In de weken voorafgaand aan de start, altijd op de zondag na Milaan-San Remo, vergaderden we ons suf, want Herman Brinkhoff kwam altijd bij die vergaderingen met een paar volgepropte ordners onder de arm. Want Herman is iemand van 'alles moet kloppen' en er wordt niets aan het toeval overgelaten.

Ieder detail werd besproken en als we er op een avond in een wegrestaurant ergens tussen onze woonplaatsen in, niet uitkwamen dan zaten we er een week later weer. Het is ongelooflijk wat er allemaal bij komt kijken om een profwielerronde de weg op te sturen.

Je was een heel weekend onder de pannen, want op de zaterdag moest ik eerst een auto afhalen, waarmee ik enkele vertegenwoordigers van de pers in de koers mocht rondrijden. Vervolgens moest ik als een speer naar Leiden om er aanwezig te zijn bij de start van de Joop Zoetemelk Classic.

Die was als organisatie aanvankelijk onderdeel van de Ronde van het Groene Hart. Ik heb er na afloop in het clubhuis van wielervereniging Swift ook nog eens een forum mogen presenteren ter ere van de aanwezige Jopie aan een tafel vol mensen die belangrijk waren in de carrière van de beste Nederlandse wielrenner in de vaderlandse wielerhistorie.

Mensen als Joop Riethoven, Herman Krott, Wim van Duivenbode, Ton van der Valk en zoon Karl zaten aan tafel en haalden herinneringen op aan de beginjaren van Jopie uit De Rip, zoals inwoners van Rijpwetering hun dorp noemen. (foto 2)

Daarna als een speer naar Woerden of Zoetermeer waar de volgende dag gestart ging worden om er de spullen uit te reiken aan de ploegleiders. Zo maakte ik kennis met mannen als Erik Dekker, Walter Planckaert, Michel Cornelisse en anderen.

Vervolgens ontmoette ik in het hotel waar we de nacht gingen doorbrengen de hele organisatie, zoals die door Herman bijeen was gebracht. Hij had zijn halve wielervereniging De Zwaluwen opgetrommeld om onderweg de dingen te doen die gedaan moesten worden.

Ook de chauffeurs van de gastenwagens waren er, zoals Jos Lammertink, Gerard Veldscholten, Adrie van der Poel, Tom Cordes en nog andere oud-wielrenners waren er om met elkaar te dineren, met vooraf een motiverende speech van onze voorzitter, oud-hoofddirecteur van de ANWB Paul Nouwen.

Al die mannen zag je de volgende morgen weer aan het ontbijt, waarna we ons verzamelden bij de start. Ik herinner me Leiden, Pijnacker waar ik de gasten mocht begroeten die ik tijdens de koers mocht rondrijden. Mannen als Hans Prakke, Guus van Holland, Gijs Zandbergen, enzovoort.

De koers zelf was altijd een feestje met onderweg een ontmoeting met kleumende rondemissen (foto 3) en na afloop met tal van gasten in de VIP-ruimte. Ook daar weer een keur van oud-wielrenners en andere wielermensen die het reuze naar hun zin hadden.

Na twee jaar Campina als hoofdsponsor te hebben gehad en daarna twee jaar Eneco was het ineens voorbij. Er was geen bedrijf meer geïnteresseerd om geld te steken in de enige ronde ter wereld die georganiseerd werd om aandacht te vragen voor de natuur in een uniek gebied.

Jammer.

Foto’s: © Philip van der Ploeg

Door Fred van Slogteren, 6 februari 2018 12:00

Herinneringen bij een foto

Mooie herinneringen Fred. Jammer ook (naast wegvallen zakelijke sponsoring) dat het Groene Hart geen speerpunt Nationaal Landschap meer was omdat de subsidies voor die promotie wegvielen en het Ministerie van Landbouw opging in Economische Zaken.
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 06 februari 2018 20:23:57

Mooie herinnering

Deze herinnering aan De Ronde van het Groene Hart,is zeker een mooie herinnering!Het is jammer dat deze Ronde,vooral door financiele redenen,een kort leven was beschoren.In deze eerste maanden,van voorbereiding op het wielerseizoen,paste deze Ronde perfect.Mede door het rechtstreeks uitzenden,was deze Ronde toch zeker wel de moeite waard.Zowel voor het publiek,als de deelnemers!
Voor de enthousiaste organisators moet het toch ook een domper zijn geweest,dat de Ronde zo plotseling op hoorde te bestaan.De Ronde,die een mooie blik gaf,op het Groene Hart van Nederland!
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 07 februari 2018 13:57:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web