Uit de ordners van Jan …

Op de cover van het blad Wielersport van 15 januari 1970 staat een mooie foto waarop een jonge Joop Zoetemelk de Toboga beker krijgt uitgereikt uit handen van Frans van den Bogaerd. De Toboga-beker was een jaarlijkse onderscheiding voor de Nederlandse amateurrenner die het meest voor de toekomst beloofde en vernoemd naar oud-wielrenner en wedstrijdorganisator Toon van den Bogaerd.

De vijftienjarige schoenmakersleerling Toon Van den Bogaerd begon zijn wielerloopbaan op de ‘spekkistenbaan’ in Helmond. Het duurde vijf jaar voor hij zijn eerste grote succes boekte als winnaar van de Ronde van Roermond.

In zijn diensttijd in Den Haag trainde hij op de wielerbaan van Scheveningen met bekende renners als Piet Moeskops en Jonkheer Bosch van Drakestein. In de categorie der onafhankelijken won Toon tussen 1913 en 1916 tal van prijzen, zowel op de weg als op de baan.

Toen hij in 1916 beroepsrenner werd, drong hij al in hetzelfde jaar door tot de finale van het kampioenschap sprint op de baan. Hij werd derde achter Louis Didier en Piet Moeskops, die toen nog niet meer was dan een aankomend talent.

In 1924 eindigde hij op de tweede plaats in het Nederlandse sprintkampioenschap achter Klaas van Nek. Zijn duizendste wedstrijd reed Van den Bogaerd bij de opening van de wielerbaan in Leeuwarden in april 1933. Hij was toen Nederlands oudste profwielrenner. Niet veel later beëindigde hij zijn loopbaan.

Een paar jaar later begon Toon een groothandel in wielermaterialen en wielerkleding. Hij verkreeg het agentschap voor Nederland van de destijds befaamde wielerkleding van het merk Alex en nog diverse andere agenturen. Kort daarna nam hij ook banden in zijn assortiment op. Eerst van het beroemde merk Michelin en later van de Nederlandse bandenfabriek Radium in Maastricht. Daar liet hij ook banden maken met een eigen merk: Stop-Holland, een naam die na de Tweede Wereld-band werd omgedoopt in Toboga.

Naast zijn dagelijkse werk bleef de wielrennerij Toon van den Bogaerd bezig houden. Bijvoorbeeld als sponsor en naamgever van de Toboga-beker. Deze prijs werd in 2003 voor het laatst onder deze naam uitgereikt aan Thomas Dekker. Vanaf 2004 is de naam van de Trofee voor De Renner van de Toekomst gewijzigd in de Gerrie Knetemann Trofee. Theo Bos was de eerste die deze prijs uit handen van Gré Knetemann in ontvangst mocht nemen.

Eind vorig jaar kreeg supertalent Fabio Jakobsen de prijs, omdat hij voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen bij de beloften werd, een rit won in de Tour de l'Avenir en koersen op zijn naam schreef als de Ster van Zwolle en de Ronde van Noord-Holland. 48 jaar nadat Joop Zoetemelk de Toboga-beker in handen kreeg.

Joop heeft de verwachtingen van toen ruimschoots waargemaakt en daar heeft die keurige jongeman in het midden een bescheiden aandeel in geleverd. Theo Straathof was een vriendje van Joop’s jongere broer Chris en hij kwam regelmatig bij de familie Zoetemelk over de vloer. Bijna alle jongens van die leeftijd in Rijpwtering voetbalden, behalve Joop en Theo. Toen Joop met wielrennen begon ging Theo altijd met hem mee.

Als de wedstrijden in de buurt waren dan ging reed Theo er op zijn brommertje naartoe met Joop er op de fiets achter. Zo was de latere Tourwinnaar een van de eersten die achter de brommer trainde en er veel souplesse door kreeg. Dankzij Theo Straathof die overal met Joop meeging, dus ook naar die uitreiking.

Door Jan Houterman, 15 januari 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web