Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

© Peter Ravensbergen

“Op Rotterdam Zuid zit een echte racefietsspecialist. Als je langs de Kuip rijdt en je gaat de luchtbrug over richting Zuidplein dan ligt zijn zaak aan de linkerkant op de Strevelsweg. De naam ‘Wielerstudio Cees Jonkers’ bestaat nog steeds, maar is nu in andere handen. Cees was in de jaren vijftig een niet onverdienstelijk renner, maar veel valpartijen noopten hem ertoe zijn aspiraties voor het hoogste plan te laten varen. Met zijn opleiding als instrumentmaker was het niet moeilijk om als mecanicien een bestaan op te bouwen. Hij deed daar waardevolle contacten op en besloot een eigen wielerstudio te beginnen. De spoeling was dun met het gevolg dat andere collega’s een geintje uithaalden door overal rond te bazuinen dat bij Cees alles voor de helft van de prijs was. Cees was een vrijgevige vent die ingeruilde fietsen aan mij doorverkocht zonder enige winst. Dat ik gecharmeerd was van het wereldkampioensshirt van Leontien van Moorsel was hem al lang opgevallen en toen hij de zaak overdroeg, kreeg ik dat truitje cadeau. Als ik me niet vergis was dat de regenboogtrui die Tinus in 1998 in Valkenburg won. Leontien was enige jaren klant van Cees totdat ze een eigen mecanicien had. Ik sprak hem in zijn zaak vlak nadat Tinus op ongelukkige wijze een wereldtitel in …

…  Manchester misliep door een gebroken zadelstropbout. Hoe kan dat nu?, zei ik. De verklaring van Cees was simpel, waarschijnlijk reed ze op een pas gelakte fiets en er zullen wel wat lakresten in de zadelbuis achter gebleven zijn. Men behoort dit gat te ruimen voordat de zadelpen er weer in gaat. Anders is de zadelpen 0,2 millimeter te smal en moet de zadelstropbout te stevig worden vastgedraaid met alle gevolgen vandien. Voordat Cees uit zijn zaak stapte, moest hij ook nog ruimen, want hij bewaarde werkelijk alles. Op mijn vraag waar alle framebuizen en lugs waren gebleven, antwoordde hij dat er een vrachtwagen gekomen was die alles weggehaald had, want waar had hij anders die rommel moeten laten? Wat ik nog wel heb kunnen redden uit de vuilnisbak van de nieuwe eigenaar waren de stickers met de naam Jonkers erop. Die gebruikte hij voor zijn eigen huismerk, hetzij op eigen gemaakte frames of op nieuw aangeleverde. Toen men in Italië de kabelgeleidingen aan het frame vast ging solderen, had hij hier veel werk aan. Het is al weer lang geleden dat ik Cees heb opgezocht, maar ik weet dat hij na een zware operatie enkele jaren geleden op karakter nog steeds doorgaat.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 29 mei 2007 8:00

RRC Feijenoord etc.

Hallo Peter,
Je stukje over Cees Jonkers deed mij goed! Ik heb jarenlang de post bezorgd aan die Strevelsweg en kende Cees al v.a. de jaren 60 bij Feijenoord.
Ik ben de jongste van drie wielrenbroers (30-11-1960)en werd in 1967 lid van RRC 'F' hoewel ik als zevenjarige bij de 8- en 9jarigen moest fietsen omdat ik de enige was. Na een jaartje reed ik op een witte MAN-Libertas van Teun Visser en heb de nodige medailles verworven.
Zo rond mijn elfde jaar werd ik getroffen door de ziekte van Pfeiffer en kon pas weer op m'n veertiende een beetje meedoen echter prijzen winnen duurde een tijdje. Bij de nieuwelingen reed ik op de fiets van mijn broer Ed ('n doorgeschoven krijgertje dus) die weer tweedehands van Teun Visser gekocht was en wat bleek jaren later, dit was de fiets van Theo Sijthoff waarmee hij naar eigen zeggen Milaan-San Remo gefietst had!? Dat frame heb ik nog steeds, het was een Frans frame en lekker stevig, ik heb er altijd graag op gefietst (tot 1998).
Bij mijn broer was ooit de originele voorvork gebroken, dat gebeurde meestal tijdens de ronde van Katendrecht, waar ik Theo ooit zag met een gele Opel GT (1972?) met afbeelding van engelse gentsbike op de motorkap (toen al kapsones), in 1992 werkte ik bij Radio Rijnmond en werd door dochter Sijthoff uitgenodigt voor een gesprek over het maken van reclame op de radio. Het eerste wat opviel was dat Theo kort daarvoor een aantal PC's en beeldschermen met een honkbalknuppel bewerkt had omdat die krengen nooit deden wat je wenste! Hij vond reclame te duur daardoor heb ik hem wel zijn eigen fiets te koop aangeboden maar die hoefde hij niet meer. Na wat mooie wielerverhalen, schonk hij mij een muntje van 1 cent (heb ik nog) en een wintertrui......
Met Cees Jonkers samen heb ik zo'n acht jaar geleden palletjes voor Campa-commandeurs op de buis gelast én in de bovenbuis twee gaten met daardoor een koperen buisje waarin de achterremkabel ging (Ik ben gedipl. Goudsmid/Juwelier!) en heb zelf dat frame gespoten!
Welnu, hoewel ik spijt heb van het veranderen, ben ik blij dat er nog een stukje uit mijn fietsjeugd behouden is! Echter beste Peter, ik wil dat frame graag aan je museum schenken maar wil er eigenlijk iets voor terug!
Indien gewenst, neem ik graag contact met je op.
Succes en groet,
Peter R. Balneger

Geplaatst door Peter Balneger, 13 juni 2007 08:20:15

allemaal peters!

Jammer, ik heb nog niets mogen vernemen........
Is wat mij betreft nu ook te laat hoor!
Groet, PRB

Geplaatst door p.balneger, 24 september 2007 13:34:35

Jonkers transfers

Beste Fred van Slogteren,

Ik heb een vraag nav je opmerking dat je nog stickers
met de naam Jonkers uit de vuilnisbak hebt kunnen vissen.

Omdat ik een oude racefiets van Cees Jonkers met beschadigde transfers op de kop heb kunnen tikken zou ik het erg op prijs stellen als ik er een paar zou kunnen over nemen. Is dat mogelijk?

Groet,
Aito Post.

Geplaatst door Aito Post, 19 november 2010 21:29:21

Cees Jonkers

Ik kwam begin jaren 90 veel bij Cees
toen ik bij wielervereniging Barrhopoort reed. Theo hielp hem in de winkel en was tevens verzorger bij Barrhopoort.Ik heb er meerdere fietsen gekocht. Weet iemand hoe het met hem gaat ondertussen?

Geplaatst door Ruud Kats, 11 december 2011 20:51:16

Cees Jonkers

Hoi Ruud,
Laatst ben ik bij de nieuwe uitbater van Wielerstudio binnen geweest en hoorde dat het toen redelijk ging met Cees! En de Theo uit het verhaal is Theo Sijthoff, de Theo van Barrhopoort die jij aanhaalde is Theo Leemans wonende Meiendaal (vlakbij Cees Jonkers) in 1993 hielp Theo (de Eend) mij vaak met ophalen van verkochte auto's!
Hoe het met hem gaat weet ik helaas ook niet, ben wel benieuwd naar alle 'hoofdrolspelers'!!! Succes, Vr.Gr. PeterB. te Strijen

Geplaatst door Peter Balneger, 16 januari 2012 20:06:02

Stickers Jonkers fietsen

Beste heer van Slogteren, het is reeds een aantal jaren verder, maar ik was benieuwd of u nog steeds stickers van Jonkers in bezit heeft en of u mogelijk een set van de hand wil doen.

In afwachting van uw antwoord,

Met vriendelijke groet Arie Kortlever
Geplaatst door A.kortlever , 06 april 2017 19:18:32

Stickers Jonckers

Beste heer van Slogteren,

Voor een project waar ik mee bezig ben, een prachtige Cees Jonkers. Ben ik opzoek naar een stickerset. Hoor graag of u deze nog bezit en wilt verkopen.

Hoor graag van u.

Mvg,

Danny
Geplaatst door Danny , 30 april 2017 07:06:48

Dringend vraagje

Beste Peter;
Ik zou u graag een dringend vraagje willen stellen.
Mag ik uw telefoonnumer?
Sportieve groeten
Ivan. Tel 00 32 475 V233 071
Geplaatst door Ivan Martens, 29 januari 2018 10:55:25

Dringend vraagje

Dag Peter;
Ik zie dat ik u zopas een verkeerd telefoonnumer gaf.
Moet zijn : 00 32 475 233 071
Groeten
Ivan
Geplaatst door Ivan Martens, 29 januari 2018 10:57:33

Spijt !!

In 1978,...40 jaar geleden , heb ik mijn eerste mooie blauwe racefiets bij Cees Jonkers gekocht ,...was In die tijd nog aardig duur voor mijn inkomen ,.maar ik was helemaal verliefd op die fiets ,..dat gecombineerd met de prachtige wervende verhalen van Cees ,..want dat kon hij prima , heb ik hem snel gekocht ,en met blind enthousiasme ,ging ik er de eerste keer op rijden ,in Rotterdam een rondje kralingse bos ,...was een peugeot fiets met dikkere banden gewend,.op de terug weg ,het regende een beetje kwam mijn voorwiel in de tram rails ,ik sloeg over de kop ,heel mijn mooie blauwe fietsje in de kreukels ,,,frame krom voorwiel doormidden en een deuk in mijn ego!! Toen ik de volgende dag met pleisters hier en daar naar Cees ging ,stond hij zowat te huilen ,...wat heb je nou gedaan jochie ?? Nou laat maar staan ik kijk wel wat ik er aan kan doen ! Een week later belde hij op ,....Je fiets is weer klaar hoor ,kom hem maar halen !!En idd. de fiets was weer helemaal ok !!! Wat kost het vroeg ik Cees angstig ,...helemaal niets ,anders krijg je dadelijk nog een hekel aan het fietsen !! Ja dat maakte wel indruk ,toen stond ik zowat te huilen ! Ik heb tot het jaar 2000 op die fiets gereden ,...vele tour tochten en heel veel kilometers !!daarna ging hij de schuur in omdat ik atb fiets ging rijden ! na een paar jaar in de schuur zag het vroeger zo mooie fietsje er niet meer uit,.... de schuur moet opgeruimd dus heb ik hem respectloos op de stort in de container gegooid ! En eigenlijk ,moet ik zeggen dat mij dat toch een beetje spijt !!
Geplaatst door Frank Wijers, 05 november 2018 09:31:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web