Uit de wasserette van Henk ...

Ab Geldermans was na Wim van Est, Wout Wagtmans en Gerrit Voorting de vierde Nederlander in de historie van de Tour de France die de gele trui mocht dragen.

De inmiddels 82-jarige Beverwijker is er nog altijd trots op en wordt er dagelijks aan herinnerd als hij naar huis rijdt. Zijn mooie villa in de buitenwijken van zijn geboorteplaats heeft hij de naam Le Maillot Jaune gegeven en dat is van veraf te zien.

Het was in 1962 het hoogtepunt van zijn wielercarrière, belangrijker voor zijn status als topcoureur dan het winnen van Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Duitsland, wat hij ook heeft gepresteerd.

Ab maakte in de zesde etappe deel uit van een kopgroep van vijftien renners die met een voorsprong van vijf minuten over de streep kwam. Tot zijn verbazing was hij de best geplaatste in het klassement en mocht hij op het podium de gele leiderstrui aantrekken.

In Nederland dachten we even dat de sympathieke tuinderszoon kans maakte om de Tour te winnen. Qua talent had dat zeker gekund, maar Appie was door zijn werkgever, de Franse ploeg St.Raphaël-Helyett, niet naar de Tour gestuurd om te winnen.

Hij was er om te helpen zijn kopman Jacques Anquetil in datzelfde geel in Parijs te laten arriveren. Hij droeg het kleinood slechts twee dagen en moest het toen afstaan aan André Darrigade.

Ab zakte naar de vierde plaats en eindigde uiteindelijk in Parijs als vijfde met een achterstand van veertien minuten. Daarmee evenaarde hij de prestatie van Wout Wagtmans in 1953.

Die avond ging Anquetil op de schouders van zijn ploeggenoten. Zes jaar later deed Ab Geldermans als ploegleider van de Nederlandse ploeg hetzelfde met Jan Janssen, de eerste Nederlander die de Tour de France won.

Als enige van het gezelschap uitbundige Nederlanders wist hij hoe het voelde een gele trui te dragen en sindsdien mag hij quasi snoeverig graag opmerken dat hij maar één keer ploegleider in de Tour is geweest, maar toen wel gelijk met de winnaar thuis kwam.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 10 januari 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web