Herinneringen bij een foto …

In de 22 jaar dat ik me als medewerker van eerst Wielerrevue en later Wieler Magazine, voor mijn boeken en voor het slogblog beroepshalve in de wielerwereld beweeg, heb ik vele leuke en mooie ervaringen opgedaan.

Zoals op deze foto uit 2011 is te zien, toen ik in het gemeentearchief van Den Haag een aantal uren heb mogen grasduinen in de nalatenschap van Piet Moeskops, de grote wielrenner die in de jaren twintig van de vorige eeuw vijf keer wereldkampioen baansprinten was.

Zoals trouwe volgers van het slogblog weten ben ik vanaf mijn jeugdjaren een fan van deze geweldenaar, zoals hij door de journalist en godfather van de sportjournalistiek Joris van den Bergh in het boek Temidden der kampioenen is beschreven.

Ik heb dat boek vele malen gelezen en mijn vader steeds weer laten vertellen over de keren dat hij als wielrenner Moeskops op de oude Amsterdamse stadionbaan aan het werk heeft gezien. Ik kon er geen genoeg van krijgen.

Tot op de huidige dag ben ik in de man geïnteresseerd en als je dan als 70 plusser in de gelegenheid wordt gesteld om enkele uren in al die dozen vol herinneringen te mogen zoeken naar de mooiste foto’s, oorkondes, krantenverslagen, plakboeken, enzovoort, voel je je een bevoorrecht mens.

De man die met mij op deze foto staat is Erik Kooiman, programmamaker bij TV West, die in 2012 begonnen was aan een documentaire over een van de beroemdste Hagenaars uit de geschiedenis (ja ik weet het Piet van der Meer, Moeskops kwam uit Loosduinen) en ik daaraan mee mocht werken, voelde ik me in Luilekkerland.

Dat was het ook en je wilt niet weten wat er allemaal uit die dozen tevoorschijn kwam. Ik had er wel een week in kunnen bladeren, lezen en genieten, maar het bleef beperkt tot een dagdeel, omdat er al die tijd een ambtenaar bij zat om er voor te waken dat er door ons gejat zou worden.

De cameraman van TV West maakte de mooiste opnamen en Henk Theuns fotografeerde alles wat ik de moeite waard vond. Helaas is die documentaire er niet gekomen, waarom weet ik niet. Misschien moet ik Erik Kooiman nog eens bellen, want het is dit jaar 125 jaar geleden dat Moeskops werd geboren. Weet-ie vast niet.

Foto’s: Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 9 januari 2018 12:00

Piet Moeskops

Temidden der kampioenen, verplichte literatuur voor iedere wielerlliefhebber!
Geplaatst door Ad Liesker, 09 januari 2018 19:15:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web