Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 10 januari …

“Jezus, wie heet er nou Jesus?" Dat hoorde ik een Amsterdams schoolvriendje in 1953 uitroepen nadat Lorono in 1953 met grote overmacht de Pyreneeënetappe van Pau naar Cauterets had gewonnen. Ik wist toen ook nog niet dat je het moest uitspreken als Geesoes.

Dat was klimmen uit de hoofdklasse, zagen we in het Polygoon Journaal. Geweldig. Van Bahamontes hadden we toen nog nooit gehoord, die kwam pas een jaar later en de Adelaar van Toledo fietste Lorono bergop naar het tweede plan van het hogeschoolklimmen.

Met uitzondering van Miguel Poblet konden Spanjaarden in die tijd alleen maar klimmen en verder niets. Ze waren niet in enig klassement geïnteresseerd, behalve dan het bergklassement.

Dat klassement won Jesús in 1953 met grote voorsprong op de eindwinnaar Louison Bobet. In het eindklassement werd de Bask slechts vijftigste, want in de vlakke ritten en in de ritten tegen het horloge verloor hij door desinteresse vele minuten.

Zijn profcarrière duurde tot 1962, want hij zakte na 1953 in de schaduw van Federico Bahamontes, maar liet in 1957 nog eens heel positief van zich horen toen hij dat jaar de Ronde van Spanje won.

Niet dat dat toen bij ons veel indruk maakte, want de Vuelta was in die tijd een hoofdzakelijk Spaanse aangelegenheid en daarom kwam het nieuws van zijn overwinning nauwelijks de Pyreneeën over.

In hetzelfde jaar won hij de Ronde van Catalonië en leverde hij zijn beste prestatie in de Tour met een vijfde plaats in het eindklassement. Hij kon dus meer, maar het was te laat om dat verder te bewijzen.

Hij was ongetwijfeld een goede renner, maar – in die tijd althans – in het verkeerde land geboren. Jesús Lorono Arteaga overleed op 12 augustus 1998. Hij was toen 72 jaar.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 10 januari 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web